Jump to content

Bučan obrt


ante2

Preporučene objave

Pozdrav,

Molio bi za savjet. Na par stotina metara od nas je obrt koji stvara priličnu buku. Ta buka i nebi bila toliki problem da ne traje skoro pa cijeli dan. Dodatni problem je što se bavimo iznajmljivanjem smještaja pa nam to utječe i na posao. Neznam kolika je razina buke ali je vjerojatno manja od 50 db.
Može li se tu što učinit. Nisu u poslovnoj zoni i rade na otvorenom.

Hvala
Ante

uređeno: od ante2
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Vidite odredbu čl. 110. Zakona o vlasništvu, st. 3. koji govori o tome da ako štetne imisije potječu od gospodarske djelatnosti za koju postoji odobrenje nadležne vlasti (dakle, registriran obrt, poduzeće), tada nemate pravo tražiti da se suzdrže od štetnih imisija, ali imate pravo na naknadu štete i poduzimanje mjera da se imisije ograniče i smanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odvjetnik može biti bilo gdje u Hrvatskoj, ali postupak će se voditi pred sudom mjesta gdje se nalazi nekretnina, pa će Vam vanjski odvjetnik možda izazivati povećane troškove putovanja u mjesto suda. Ovisno o tome koliko procijenite nastalu štetu, toliko će biti svaka pojedina radnja odvjetnika, po mojoj procjeni 1.000,00 kn+ PDV po radnji, može biti 5-6 radnji u prvostupanjskom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala. Znači da bi od tuženika dobio 1000 kn moram odvjetniku platiti 5000 kn. Zanimljiv koncept.
Ali kako procijeniti štetu. Ako buka uzrokuje stres i ako zbog buke gubimo goste, šteta je daleko veća. I postoji sve dok se problem ne riješi. Nama je najvažnije da se prostor ogradi ili zatvori i na taj način smanji buka.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da budem iskren nećete ništa postići. Izvor buke udaljen je  po vašoj prosudbi nekoliko stotina metara i do vas i neznam što je u ovom slučaju važnije da li turizam koji traje najviše dva mjeseca ili izvor te nedefinirane buke  u kojoj radnici koji tamo rade borave preko cijele godine. Možete dati izmjeriti tu buku i napraviti elaborat, ali znajte da te igre nisu nimalo jeftine, da rezultati ispitivanja ovise o više čimbenika, a siguran sam da krajnji rezultati nisu po meni povoljni za vas. A i turizam je široki pojam. 

A bez mjerodavnog ispitivanja te buke i stručnog izvještaja ni odvjetnici vam ne mogu pomoći jer po vašim postovima ta jačina buke proizvoljno je ocijenjena. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija