Jump to content

Dioba, gdje nije izvršeno etažiranje


Veda13

Preporučene objave

Poštovani, 

Dioba zemljišta i kuće izvršena je 1976. god. Četiri brata su podijelila zemlju, i jednu kuću sa pratećim objektima i dvorištem. Nije izvršeno etažiranje. Ne zna se kome šta je tačno pripalo. U posjedovnom listu svih četvorice stoji u kvadratima koliko koji posjeduje u kući i dio dvorišta. Nasljednici su se prihvatili djela kuće u ostavinama poslije smrti tri brata. Četvrti brat, koji je još živ, ima većinski dio kuće, nasljednici ostale braće hoće da mu dio koji su dobili na ostavini prepuste. Koji je je postupak nasljednika da dijelove koji su dobili prepišu na njega? 

Unaprijed hvala! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U katastru sam izvadila diobni ugovor, prijavni list i Rješenje o podjeli. Rekli su mi da tad nije rađeno etažiranje, i da se ne zna kome je u kući šta pripalo. Usmeni dogovor braće je bio da jedan brat ostane na očevini i da mu ostala braća ostavljaju svoj dio. Preživjeli brat je i ostao i godinama poslije ulagao u očevinu. Što se tiče zemlje sve je 1/1 podijeljeno, ali kuća nije. Nasljednici su nehotice se primili dijela. I tako je to ostalo godinama. Zato me interesuje koji je način najjednostavniji da čovjek(četvrti brat) ima to na sebi 1/1 radi svoje djece? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Veda13 je napisao:

Koji je je postupak nasljednika da dijelove koji su dobili prepišu na njega? 

Na način kako vam je već napisano

 

prije 7 sati , IMPC je napisao:

najjednostavnije da ostali tom jednom bratu koji je i većinski vlasnik nekretnine i jedini posjednik jednostavno daruju svoje dijelove (neka ih označe točno onako kako piše u zemljišnoj knjizi)?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija