Jump to content

Smetanje posjeda zbog otpalog lišća?


M.Stegnar

Preporučene objave

Naš susjed prijeti tužbom za smetanje posjeda zbog toga što lišće s našeg hrasta pada na njegov posjed, ima li tu osnove?
 
Tvrdi da lišće i žirevi padaju po tlu, ulaze u žljebove i da prljaju vodu u bunaru. Da dodam, njegova kuća je spojena na vodovod, bunar mu nije jedini izvor vode, uopće ga ne upotrebljava.
Mi hrast redovno obrezujemo kako niti jedna grana ne bi prelazila među, uz to i u sezoni padanja lišća i žireva čistimo i s njegove strane ograde kako mu ne bi smetalo ali on smatra da to nije dovoljno i želi da srušimo hrast. Ima li pravo to tražiti?
Osim našeg hrasta, koji se nalazi iza njegove kuće, on ima ispred svoje kuće još dva identična hrasta čije lišće mu sigurno pada u žlijeb s te strane jer su puno bliže kući nego naš hrast. Također susjed s njegove desne strane ima hrast koji je bliže njegovoj parceli nego naš hrast. I susjed s njegove lijeve strane ima jedan hrast. U taksvoj situaciji je nemoguće tvrditi da je sve otpalo lišće došlo samo s našeg hrasta. Radi se o vikendicama na moru, zbog bure i ostalih vjetrova lišće stvarno leti daleko i posvuda. Ostale susjede nije tražio da sruše svoje hrastove, niti on planira srušiti svoja dva.
On smatra da mi ne poduzimamo sve što bismo trebali kako naš hrast njemu ne bi smetao a mi mislimo da je dovoljno što ga redovno obrezujemo i što mu pomažemo čistiti. Ovo zadnje čak i nismo dužni.
 
Budući da su uz njega kao vlasnici  kuće upisani još i njegovi sinovi, moraju li oni svi biti suglasni u slučaju pokretanja tužbe ili nas on može samostalno tužiti?
 
Hvala i lijep pozdrav!
uređeno: od M.Stegnar
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , M.Stegnar je napisao:

Naš susjed prijeti tužbom za smetanje posjeda zbog toga što lišće s našeg hrasta pada na njegov posjed, ima li tu osnove

Osobno ja ne vidim osnov za tužbu zbog smetanja posjeda

 

prije 8 sati , M.Stegnar je napisao:

njegova kuća je spojena na vodovod, bunar mu nije jedini izvor vode, uopće ga ne upotrebljava

Činjenica da bunar nije jedini izvor vode nije opravdanje ako je točno to što tvrdi, obzirom da se radi o štetnoj posljedici. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , M.Stegnar je napisao:

Hrast od susjeda s desne strane i njegova vlastita dva hrasta su puno bliže bunaru nego naš hrast, da nema niti jednog drugog stabla u blizini razumijem da može tvrditi da naš hrast prlja bunar, ali u ovom slučaju to nema smisla.

Razumijem, sve su to činjenice koje bi se dokazivale u postupku, pa bi najrelevantniji dokaz bio neposredno opažanje suda na terenu (uviđaj). 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija