Jump to content

Čije su vlasništvo RTG snimci i ostali nalazi?


Harambašica

Preporučene objave

Zbor velikog broja bolesti i operacija zračena sam mnogo puta. U jednoj prigodi, ima tomu već petnaestak godina, došla sam na odjel jedne naše razmjerno poznate bolnice i tražila dosje koji su oni imali u arhivu sa svom dokumentacijom od 1976. Preciznije, kad se dolazilo sestri s uputnicom na šalter, ona je odlazila u arhiv po vaš dosje i donosila ga. Taj put dosje nije bio dostupan, nego uzet od strane liječnika, vjerojatno profesora, za znanstveno istraživanje.  To mi je bilo malo čudno, ali nije toliko važno; iako, naravno, moju suglasnost nitko nije tražio. 

Danas dođem u istu bolnicu, pošalju me na snimanje tri rtg snimke, koje se odmah proslijede liječniku u ordinaciji. Ja ne dobivam ništa, nikakve crne velike slike niti CD, pitala sam zašto, kažu da je takva praksa, po novom. Gotovo je sigurno da ću ja opet biti kod njih operirana, ali možda bih ipak htjela čuti drugo mišljenje ili, čak, pokazati liječnicima snimak, imam ih nekoliko u široj obitelji. A ne da moram ići privatno na dodatna zračenja.

 

Zanima me pravno čija je nastala liječnička dokumentacija? Nisam neodgovorna osoba, i izuzev nalaza krvi koji su brzo promjenjivi, posjedujem sve povijesti bolesti i svu dokumentaciju, doslovno od prve godine života. 

Zašto se dokumentacija zadržava kod liječnika u arhivu, odnosno, evo danas, samo kod liječnika na ekranu? 

Slično mi se dogodilo kod stomatologa. Slikao me je prije i poslije obavljenog posla, tek je kasnije uzgred spomenuo da je to za znanstvene radove i knjigu. Kako su te stvari regulirane?

Hvala!

 

 

uređeno: od Harambašica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dokumentacija pripada bolnici, jer zdravstvene ustanove vode razne evidencije koje služe kao izvor podataka za statistička istraživanja i koriste se za praćenje i proučavanje zdravstvenog stanja stanovništva, programiranje i planiranje zdravstvene zaštite... S tim da svaki pacijent ima pravo na pristup cjelokupnoj medicinskoj dokumentaciji koja se odnosi na dijagnostiku i liječenje njegove bolesti. Također, pacijent ima pravo o svome trošku zahtijevati presliku ove medicinske dokumentacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. 

To djeluje sretno riješeno, iako se meni ne sviđa dio da bez moje suglasnosti smiju i mogu upotrebljavati bilo čije podatke, makar bili navedeni, pacijentica u dobi...

Mislim da ću se obratiti nekoj udruzi da podnese zahtjev kako bi popis prava pacijenata bio izložen ili dostupan na vidljivom mjestu.  Ne zna svatko ni pitati. Hvala još jednom.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija