Jump to content

Odbačaj kaznene prijave - pitanja


dragon_slovenia

Preporučene objave

Dobio sam od ODO u Zagrebu Rješenje o odbačaju Kaznene prijave protiv jedne fizičke osobe. U uputi oštećeniku kažu da mogu preuzeti progon protiv osumnjičenika u roku 8 dana (temeljem članka 55. st 2. ZKP).

Međutim, također piše da, obzirom da oštećenik nije ispitan, je potrebno provesti dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika, koje je potrebno predložiti Sucu istrage ŽSuZ.

Imam nekoliko pitanja:

1) Znači li ovo da u 8 dana moram samo predložiti ispitivanje Sucu istrage, a ne i podignuti optužnicu, što radim nekad poslije?

2) Također piše da u tom prijedlogu ispitivanja moram napisati "kratko obrazloženje okolnosti iz kojih proizlazi sumnja". Koliko kratko? Jer moja kaznena prijava je bila relativno dugačka, da samo sažmem?

3) Mogu li taj prijedlog sročiti tako da ne napišem eksplicitno da je prijava odbačena? Zato što će se isti uručiti i osumnjičeniku, a bojim se da se onda još više ne razdraži.

4) Želim paralelno s time poslati i pritužbu višem državnom odvjetniku. Postoji li neki rok za ovo, je li isto 8 dana?

5) Također, piše da mogu predložiti i druge dokazne radnje. Ima li smisla opet predlagati dokazne radnje koje je obavio DORH?

Hvala vam 😃

uređeno: od dragon_slovenia
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. tako je, jer se optužnica formalno niti ne može podići, a da uz nju nije priložena i dokazna radnja prvog ispitivanja.

2. pokušajte na način da popišete sve okolnost iz kojih bi proizlazilo da je počinitelj kriv za to kazneno djelo za koje ga teretite.

3. ne možete, jer iz same činjenice da se u postupku javljate Vi kao oštećenik kao tužitelj, proizlazi da je ovlašteni tužitelj, državni odvjetnik, odbacio kznenu prijavu.

4. po čl. 206.b ZKP-a možete bilo kada, a ako niste zadovoljni, možete i ponoviti pritužbu.

5 ne, jer ćete se moći koristiti spisom državnog odvjetništva u svom postupku koji sami vodite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija