Jump to content

Zakonska zabrana utakmice - pojašnjenje


Ivan2000

Preporučene objave

Zanima me je li radnik u sljedeće 2 hipotetske situacije prekršio zakonsku zabranu utakmice

1) Radnik je zaposlen kao programer u firmi čija djelatnost koju obavlja nije računalno programiranje. Npr. programira neke interne sustave u osiguravajućem društvu. Bez dozvole poslodavca otvori svoj paušalni obrt za računalno programiranje. Klijenti mu nisu druga osiguravajuća društva.

2) Radnik je zaposlen kao programer u firmi koja jest registrirana za djelatnost računalnog programiranja (i samo za to). Otvori svoju firmu koja je registrirana za "upravljanje računalnom opremom i sustavom". Po NKD-u su te dve djelatnosti u istoj kategoriji. Je li to dovoljno da radnik bude kriv za povredu zakonske zabrane tržišne utakmice ili mora biti baš ista djelatnost?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. po mom mišljenju, ovdje se ne radi o povredi zakonske zabrane tržišne utakmice, ali zašto riskirati? Jednostavno neka radnik obavijesti poslodavca da obavlja poslove računalnog programiranja i neka traži suglasnost, bit će mirniji.

2. ovdje po mom mišljenju jest povreda zakonske zabrane tržišne utakmice, dovoljno je da je u istoj kategoriji, što znači da može konkurirati istoj vrsti klijenata. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Privatna se tvrtka radnika prema popisu  djelatnosti, formalno, bavi jednom od djelatnosti poslodavca. 

Nakon upozorenja poslodavca o mogućnosti otkazivanja ugovora o radu radi sukoba interesa, odgovornom je osobom u TS imenovana supruga radnika o čemu je poslodavac odmah obavješten.

Je li na taj način mogućnost otkaza otklonjena ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uh. Poslodavac bi tada trebao imati dokaz da se radnik za društvo kojemu je odgovorna osoba njegova supruga, bavi djelatnošću poslodavca, da bi mogao potraživati naknadu od radnika. Iz samog vlasništva nad trgovačkim društvom ne može se izvlačiti, po mom mišljenju, zaključak da se radnik i bavi djelatnošću trgovačkog društva čiji je osnivač. Mada, i dalje je škakljivo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija