Jump to content

prava kod prodaje/podjele imovine


demr

Preporučene objave

Pozdrav. Usmenim dogovorom u prisustvu svjedoka roditelji su mi se obvezali ostaviti kuću u nasljedstvo. Kuća, bračna stečevima mojih roditelja, izgrađena je na zemlji koju je otac darovnim ugovorom dobio od svojih roditelja kada je već bio u braku s mojom majkom. Temeljem navedenog usmenog dogovora i u dobroj vjeri uložio sam značajna sredstva u adaptaciju nekretnine, te zadnjih 10 godina plaćam sve režije za navedenu nekretninu. Zbog poremećaja u obiteljskim odnosima, otac (jedini papirnati vlasnik nekretnine) je u cilju inaćenja odlučio prodati nekretninu (pretpostavljam u bescijenje) kako bi napakostio meni i majci. Paralelno s time traži i raskid braka.

Koja su prava moje majke? Polovica svega (zemlja + kuća)? Polovica izgrađene kuće? Ima li otac pravo prodati nekretninu po cijenu koju poželi, a tada majku namiriti razmjernim dijelom od prodaje (zbog činjenice da je većinski vlasnik cjeline ukoliko darovana zemlja nije predmet bračne stečevine)?

Polažem li zbog navedenog usmenog ugovora, ulaganja u nekretninu te podmirivanja svih režija zadnjih 10 godina pravo na bilo kakva potraživanja u slučaju prodaje?

Imamo li majka ili ja pravo blokirati prodaju navedene imovine?

Puno hvala na odgovorima i savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni, upisani vlasnik je otac, ali je ulaganje majčino i Vaše, pa praktički na ime tog ulaganja i Vi i majka možete zahtijevati povrat Vašeg ulaganja iz kupoprodajne cijene, zbog čega će mu se možebitno ukazati da činom prodaje ostaje bez ičega - i kuće i novca. Možda mu se to može objasniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija