Jump to content

Trudnoća i potencijalni otkaz ugovora o radu


Ivana0604

Preporučene objave

Poštovani,

zaposlena sam u ljekarni  na ugovor o zamjeni za dugotrajno bolovanje. Djelatnica koju mijenjam se ne planira vratiti tako skoro. Radim 8 mjeseci i sada sam ostala trudna.Nisam  otvarala komplikacije jos, iako je trudnoća visokorizična, te bi prema riječima ginekologa trebala razmotriti tu opciju sto prije. Kako se razmatra zatvaranje druge smjene ljekarne, ja bih eventualno bila visak iako se djelatnica koju mijenjam ne vraca jos.
Da li pod ovakvim ugovorom mogu dobiti otkaz prije njenog povratka kao visak, uzimajuci u obzir trudnocu?
Zanima me i jesam li u povoljnijoj situaciji ako ostanem raditi ili otvorim komplikacije, te ima li poslodavac ikakve veze sa isplatom naknade za vrijeme korištenja komplikacija?

Hvala Vam unaprijed, 
Ivana 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, komplikacije za vrijeme trudnoće i porodiljna naknada idu u cijelosti na teret HZZO-a, slijedom čega poslodavcu ni iz džepa ni u džep ako Vas ostavi u radnom odnosu za to vrijeme. Vama za to vrijeme teče i mirovinski staž, za razliku od situacije kada niste u radnom odnosu, a i naknada će Vam, barem za period dok ste u radnom odnosu, biti veća. U dogovoru s poslodavcem otvorite komplikacije što prije, jer i poslodavac se možda muči kako bi Vam skratio radni odnos ako planira zatvoriti ljekarnu. Naravno, povratkom djelatnice s dugotrajnog bolovanja, Vama ugovor na određeno vrijeme prestaje, pa bi se i porodiljna i roditeljska naknada shodno tome trebala smanjiti. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija