Jump to content

Darovnica ili?


denia27

Preporučene objave

Pozdrav!

Imamo jednu specificnu situaciju obiteljske drame.

Moj djed je vlasnik stana 1/1 u kojem zive od preminulog oca izvanbracna supruga sa mojim bratom.

Ponasanje supruge je nedostojno prema djedu u cijem stanu zivi i dala nam je jasno svima do znanja da nema namjeru iz tog stana izaci nakon djedove smrti i poziva se na bratovu 1/4 koja mu kao zakonskom nasljedniku pripada. Brat je maloljetan. 1/4 pripada meni kao prvom djetetu moga oca a 1/2 stricu.

Da bi izbjegli daljne sukobe s suprugom gore navedenom smo s stricom i djedom isli kod odvjetnika koji je nam je savjetovao i sastavio darovnicu kojom djed daruje 1/2 stricu i 1/2 meni.

To jos nije do kraja ovjereno niti pravno vazece.

Nakon sto smo imali vremena promisliti jer se sve desilo jako brzo nakon oceve smrti smo uvidjeli da nije u redu da brat isto nije pravno uvrsten u darovnicu. Ja sam imala namjeru dati izjavu da sam duzna svoju polovicu dijeliti s bratom ali mi odvjetnik govori da nije tako jednostavno.

Molim Vas za savjet:

Kako da pravno najjednostavnije rijesimo ovu problematiku - da je brat uvrsten u darovnicu ili neki drugi dokument koji je pravno obvezujuc da sam ja duzna s njim dijeliti svoju polovicu ali da njegova majka ne moze na racun njegove maloljetnosti blokirati prodaju, preuredenje i sva ostala prava koja idu uz vlasnistvo?

Hvala na vremenu i radujem se vasem odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto biste darovanjem radili nešto što će se ionako dogoditi po samoj sili zakona? (dakle, 1/2 stricu, po 1/4 Vama i bratu kao potomcima iza pokojnog oca). Jednostavno nemojte dovršiti navedene ugovore, iako sada kada je stric svoj već potpisao, postoji mogućnost da će on svoj provesti, pa će i nakon darovanja još moći sudjelovati u nasljeđivanju preostale polovice iza djeda, i tako steći većinski udio u stanu. Pokušajte taj dio razriješiti.

Što se tiče prodaje, preuređenja itd., dok god je brat maloljetan (je li maloljetan?), njegova majka ne može bez suglasnosti suda prodavati njegovu imovinu, a kad postane punoljetan, ne može to nikako, ako je on potpuno poslovno sposoban, već on odlučuje hoće li prodati svoj suvlasnički udio. Što se tiče upravljanja nekretninom, u situaciji u kojoj ste svi četvero suvlasnici, možete utjecati na drugog suvlasnika prijedlogom razvrgnuća suvlasničke zajednice, isključenjem suvlasnika zbog toga što čini zajednički život otežanim, plaćanjem najamnine drugim suvlasnicima za nemogućnost korištenja suvlasničkih dijelova itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija