Jump to content

Otkup polovice etaže i porez na taj dio?


PH84

Preporučene objave

Pozdrav, molim Vas nekoliko smjernica, ako tko ima iskustava. Sazet ću problem maksimalno.

Zivim u kući koja ima 2 etaže. U jednoj je vlasnik otac 1/1, a u drugoj isto moj otac 1/2 i teta 1/2. Dogovorili smo da cu od tete otkupit tih 1/2 , a otac ce mi darovati svojih 1/2 tako da steknem vlasnistvo 1/1 u jednoj etazi. Ta etaza je trošna, za kompletnu obnovu. Kuca je gradena 70ih, prosirena 80ih, svaka etaza oko100m2, nalazi se u Medimurju.

Zanima me koliki porez da ocekujem? Citam da je porez 3%, bez obzira sto cu dio dobit darovano, a dio otkupit. Da li ce trebati procjenitelj ili ima kakva tablica vrijednosti nekretnine kao za automobile npr.? Kako da prodjem najjeftinije, sto je najpametnije napravit? I ako tko zna kakav je postupak oko toga prijenosa? Znam, puno pianja, ali molim za savjet i pomoc.

Puno vam hvala i pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na onaj dio koji vam daruje otac ne plaća se porez. Na onaj dio koji kupujete od tetke se plaća porez na promet nekretnina 3%. Ako imate živu baku/dida (mamu od tate i tetke) može tetka pokloniti njoj/njemu, a ona/on vama i tako možete izbjeći PPN. Ako nemate, nemate druge opcije da izbjegnete porez (barem ja ne znam) jer darovanja po vodoravnoj liniji nisu oslobođenja plaćanja poreza (brat-sestra)

Postoji tablica ali nije javno dostupna već je dostupna samo referentima u poreznoj. Ukoliko procijene da je cijena na ugovoru realna na temelju te cijene će vam razrezati 3% poreza, a ako procijene da nije onda će na temelju te tablice procijeniti i razrezati porez koji ćete morati platiti. Navodno pojedinci u sličnim situacijama su plaćali vještake da procijene stvarnu vrijednost i na temelju nje žalili se na PPN i dobivali niže procijene (ne mogu vam garantirati da će ovo upaliti)

Što se tiče prijenosa na vas u ovako opisanom slučaju treba vam darovni i kupoprodajni ugovor. Oba možete pronaći u predlošcima na legalis.hr, a ako trebate nešto posebno raspitajte se koliko ćete to platiti kod odvjetnika. Nakon toga ide se kod javnog bilježnika s 3 primjerka darovnog i kupoprodajnog ugovora (jedan za vas, darivatelja/prodavatelja i gruntovnicu). Ovjeru računajte 50 kn po ugovoru. Poslije toga ide se na gruntovnicu s jednim primjerkom ugovora o kupoprodaji i tabularnom izjavom (potvrda da ste isplatili tetku u kojem piše da vam ona dozvoljava da se uknjižite) te darovnim ugovorom. S obzirom da je riječ o dva prijedloga za upis prava vlasništva to vam je 250 kn svaki prijedlog (500 kumulativno). 

Porez na promet nekretnina prijavljuje javni bilježnik tako da vi ne morate ići na poreznu prijavljivati PPN. Savjetovao bih vam da odmah kod javnog bilježnika podnesete prijedlog za upis prava vlasništva jer vas košta 225 kn po prijedlogu i odmah isti tren bude na gruntovnici prijedlog za uknjižbu te se stavlja se plomba čime vi stječete pravo prvenstva kod uknjižbe. Uknjižiti se nećete moći na tetkin dio na temelju samog kupoprodajnog ugovora osim ako nema u sebi sadržanu tabularnu izjavu jer će vam bez nje gruntovnica odbiti uknjižbu i staviti predbilježbu prava vlasništva (mislim da vam je ovo bitno spomenuti da ne bi imali dalje problema)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija