Jump to content

imovinsko pravni odnosi


ivanatum

Preporučene objave

Molim vas za savjet.

Naime, ja sam vlasnik zemlje 1/1. na toj zemlji bismo dečko i ja gradili kuću. Na građevinskoj dozvoli kao i na papirima za kuću smo oba dvoje upisani.

Je li je to pravno točno napravljeno? Ima li on prava jednako kao i ja? Dakle, stvar je da sam zemlju dobila nasljedstvom te ju ne želim dijeliti s nikim, dok kuću sami gradimo po pola. te ukoliko dođe do raskida, da samo to bude predmet dijeljenja.

Hvala na odgovorima, 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po načelu jedinstva nekretnine, koje kaže da je nekretnina zemljište i sve ono što je s njim razmjerno trajno spojeno, vlasnik zemljišta bi bio i vlasnik zgrade. Dakle, u slučaju raskida izvanbračne zajednice, on bi Vas mogao tužiti za povrat ulaganja u Vašu nekretninu, a ne bi trebao steći pravo vlasništva. Sama zgrada, ako je izgrađena na zemljištu, ne može biti samostalno u pravnom prometu, niti se nad njom samostalno može steći pravo vlasništva koje bi se moglo upisati u zemljišnu knjigu. Tome možete doskočiti tako da na zemljištu osnujete zajedničko pravo građenja, pa da zgrada bude izgrađena na pravu građenja, a ne na zemljištu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija