Jump to content

Skeniranje štambilja i potpisa


Karlovsky120

Preporučene objave

U situaciji sam gdje je potrebno potpisati i štambiljati mnogo dokumenata koji dolaze digitalnim putem. To znači da se te dokumente mora isprintati, štambiljati, potpisati i onda opet skenirati.
Mogu li ja digitalizirati štambilj i potpis te ih u photoshopu ili drugom image editoru stavljati na dokumente da izbjegnem trošenje papira i vremena?

Ili takav postupak kod nas nije legalan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Ako je nešto e-dokument u svom izvorniku (ne mislim na to da Vam netko pošalje nešto skenirano), onda je jedini ispravan način pečatiranja i potpisivanja e-pečat i e-potpis. 

Primjerice, kod e-potpisa nije nužno da se sam potpis po sebi fizički vidi na digitalnom dokumentu, već je poanta da se prilikom provjere na posebnim softwareima za validaju tog potpisa vidi da dokument ima određene certifikate. Dakle, onaj vanjski vidljivi oblik na takvom dokument nije nužan. Validaciju nekog e-dokumenta možete provesti putem https://validator.fina.hr/eSigWebApp-web/#validate

Ovakvo hibridno postupanje - printanje digitalnog dokumenta, njegovo potpisivanje i pečatiranje pa ponovno skeniranje - je prilično neobičan i neefikasan način. Naime, ponovnim skeniranjem to postaje drugi dokument u odnosu na onaj digitalni. 

Ipak, sudeći o informatičkoj pismenosti u Hrvatskoj, vjerujem da Vam niti neka inspekcija ili kakvo drugo državno tijelo neće u ovom postupanju naći zamjerku, ali samo navodim na njegovu nepraktičnost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija