Jump to content

Mjera upozorenja: Opomena


njapra

Preporučene objave

Pozdrav svima koji čitaju,

jedno pitanje koje se odnosi prvenstveno na prekršajnopravne praktičare. Danas me policija zatekla prilikom činjenja prometnog prekršaja - pretjecanje preko pune linije. Dobio sam obavijest o počinjenom prekršaju i kaznu od 500,00 kn. Počinjenje prekršaja ne osporavam, iznenadilo me koliko je novčana kazna za taj prekršaj niska i nije je problem platiti, ali želim imati čistu prekršajnu evidenciju. Da ne idem u detalje, smatram da sve okolnosti počinjenja djela i moje osobne okolnosti opravdavaju izricanje opomene (nikada kažnjavan, okolnosti počinjenja prekršaja ukazuju na nizak stupanj opasnosti veće ugroze itd..). Kako se ne bavim prekršajnim pravom, a znam da ima milion izuzetaka u PZ-u, može li mi netko potvrditi da li je sud ovlašten povodom mog prigovora na obvezni prekršajni nalog izreći opomenu ili je izricanje opomene moguće samo prilikom postupanja policajaca?

 

Hvala unaprijed na izdvojenom vremenu i odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policajci izdaju upozorenja, a sud opomene. S obzirom da su ti policajci izdali obavijest, ako ne platiš, dobit ćeš obavezni prekršajni nalog na koji ćeš se moći žaliti i tražiti da sud izrekne opomenu, ali u praksi se to za ovakav samostalni prekršaj rijetko radi, tako da je nemoguće reći kako će presuditi baš u tvojoj situaciji.

Međutim, sad imaš pravo na plaćanje pola novčane kazne, a to ne ulazi u evidenciju, tako da si u tom slučaju i dalje čist i nekažnjavan, bez obzira na tu plaćenu kaznu. U slučajevima ovakvih prekršaja, upravo to se najviše i isplati (odmah platiti kaznu i obavezno dostaviti policiji dokaz i plaćanju).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija