Jump to content

Razvod-bračna stečevina otkup


PitanjaF

Preporučene objave

Poštovani,

supruga (od koje se razvodim) i ja imamo dva stana koja spadaju u bračnu stečevinu.

Stan u kojem žive podstanari  je u zemljišnim knjigama napisan na nju kao vlasnika  1/1.

A stan u u kojem mi  živimo je u  suvlasništvu nje i mene u ½ dijela svatko.

U podstanarski stan selim ja, kad podstanarima istekne ugovor, a ona  i troje malodobne djeca ostaje u stanu u kojem trenutno živimo.

Imam tri pitanja:

1. Ako bude potrebno da pokrenem tužbu za „Utvrđenje i diobu bračne stečevine“ u njoj navodim samo prvu nekretninu koja je sporna ili obe?

2. Moji roditelji bi mi darovali novac za isplatu njene polovice stana, u kojoj su podstanari. Na koji način provesti isplatu njenje polovine stana tim novcem i prijepis druge polovice, tj, u konačnici cijelog stana na mene?

3. Može li drugi stan ostati u suvlasništvu ½  do daljnjega?

4. Ako se ona odlučiti otkupiti moju polovicu stana u mjesečnim ratama na npr. 5 godina na koji način to papirnato provesti? Tko je vlasnik te „moje“ polovice dok se ne isplati cijeli iznos?

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. po mom mišljenju, samo spornu nekretninu, s prijedlogom za se utvrdi da ste u tom stanu i Vi suvlasnik u polovici temeljem bračne stečevine.

2. Pravilno bi bilo po čl. 36. Obiteljskog zakona na temelju izričite zajedničke izjave bračnih drugova da navedena nekretnina predstavlja bračnu stečevinu, ali koliko čujem, neke gruntovnice takvu izjavu ne prihvaćaju, pa ćete se morati uteći tome da sklapate za polovicu ugovor o darovanju, a za polovicu ugovor o kupoprodaji. Ili jednostavno, za cijelu nekretninu sklopite ugovor o darovanju, a supruzi novac date na ruke. Pravno nije idealno i ne odgovara sasvim Vašoj pravoj ugovornoj volji, ali neki bi Vam tako savjetovali.

3. Može, zašto ne? Možete i primjerice, da Vam supruga daruje polovicu nekretnine (ili napišete onu izjavu o bračnoj stečevini), a onda napravite ugovor o zamjeni nekretnina, tako da ona polovicu svoje nekretnine zamijeni za polovicu Vaše, bez  ikakvog novca, i onda oboje postanete samovlasnici svoje nekretnine.

4. Vi ste vlasnik svoje polovice do konačne isplate kupoprodajne cijene, kada ćete supruzi izdati tabularnu izjavu da može navedenu polovicu uknjižiti na svoje ime u zemljišnoj knjizi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. 

Zanima me još  je li tužba za određivanje bračne stečevine jedini način da se onemogući prodaje nekretnine koja na njoj bez mog znanja? Tko nakon toga pokreće zabilježbu u zemljišniku sud ili ja?.Ako ja, na koji način? Koliki je cca trošak pokretanja tužbe?

Postoji li neki drugi način osim tužbe za bračnu stečevinu da  napravim zabilježbu u zemljišniku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužba ne onemogućava prijenos prava vlasništva, pa čak niti zabilježba spora za koju biste Vi trebali podnijeti prijedlog nakon podnošenja tužbe ne onemogućava prijenos prava vlasništva, već samo publicira potencijalnom kupcu činjenicu da vlasnički odnosi nisu čisti, pa bi i on odgovarao za povrat vlasništva u slučaju da se utvrdi da se radi o bračnoj stečevini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svjestan sam svrhe zabilježbe kao upozorenja kupcu.

Koliko shvatio prijedlog nosim ja na zemljišnik i pozivam se na pokrenutu tužbu?

No zanima me može li se zabilježba napraviti na neki drugi način osim da prije podnesem tužbu? 

Nadam se da ce sve biti sporazumno i da neće biti tužbe za bračnu stečevinu. No radi prodaje nekretnine iz bliže okoline razmatram sve mogućnosti. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Ruby_Danderfluff je napisao:

za cijelu nekretninu sklopite ugovor o darovanju, a supruzi novac date na ruke.

U ovoj opciji stan se ne spominje kao podjela bračne stečevina?  Ona mi daruje stan koji njeno vlasništvo u zemljišniku (iako je bračna stečevina) i nakon darivanja ne može ga više potraživati u podjeli bračne stečevine niti pobivati to darovanje? Ja u tom slučaju ne plaćam porez jer dar od supruge? Treba li potpisivati ugovor o darovanju novca mojih roditelja meni?

 

 

Molio bi odgovor na gornje pitanje. 

Kod podjele bračne stečevine koja suvlasništvo 1/2. Ulagali smo u nekretninu.  Kod novčane vrijednosti stana(cijena nekretnine, ulaganja) može li porez  koji platili oboje po pola smatrati kao povećana vrijednost nekrenine.

npr. stan plaćen 100 kn, namještaj i ulaganja 20 kn, porez 5 kn je li vrijednost stana 120 kn ili 125 kn?

Hvala Ruby na trudu. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija