Jump to content

Menadžerski ugovor vs ugov.o radu


markun

Preporučene objave

Direktor tvrtke d.o.o. Odvodnja sklopio je ugovor s Gradom odnosno predsjednikom skupštine (gradonačelnik) na 4 godine. Da li se i po kojim kriterijima takav ugovor moze smatrati menadžerski ili ugovor o radu?U njemu nije navedeno radno vrijeme, niti odredba o radnom vremenu. Pa sukladno tome kako evidentirati njegovo prisustvovanje kao gradski ili županijski vijećnik kada taj dan nije na poslu ? Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Direktor potpisuje ugovor o radu s poslodavcem, koji je d.o.o. Odvodnja, a ne s gradom ili gradonačelnikom, a kamoli  s predsjednikom gradskog vijeća ili skupštine, oni eventualno mogu dati suglasnost za zapošljavanje, ako je isto potrebno. Menadžerski ugovor o radu jest ugovor o radu, samo se u njemu ne primjenjuju odredbe o klasičnom radu, ali ako je na temelju takvog ugovora učinjena prijava na obvezna osiguranja, onda jest u radnom odnosu temeljem tog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana, s obzirom da je Odvodnja u vlasnisrvu grada onda direktor sklapa ugovor o radu s vecinskim vlasnikom koji ga temeljem drustvenog ugovora bira natpolovicnom vecinom...U ovom slucaju je to Grad odnosno predsjednik Skupstine kao predstavnik Grada ....mozda sam krivo napisao pa me niste shvatili....Ukratko, direktore gradskih tvrtki kao ova , bira i odlucuje Grad jer ima natpolovicnu vecinu.. Samo je stvar evidencije privatnih stvari direktora( nazocnost opcinkih vijeca ili zupanijske skupstine) sto ne ulazi u njegov djelokrug rada, a internim propisima niti uhovorom nije regulirano..

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem, ne predsjednik gradskog vijeća, već predsjednik skupštine unutar trgovačkog društva. Igrom slučaja, skupštinu čini grad kao osnivač. Vrijedi isto, menadžerski ugovor je, ili može biti, ugovor o radu. Obratite pozornost na čl. 4. st. 3. i 4. Zakona o radu, koji govori o članovima uprave. Navedeno je pitanje moguće riješiti dvama ugovorima - jedan "čisti" o radu, kojim se prijavljuje u radni odnos, a drugi "interni", kojim se reguliraju prava i obveze menadžera, odnosno direktora - plaća u naravi (pravo na korištenje službenog automobila, pravo na korištenje mobilnog telefona i laptopa, bonusi itd.), te obveze (obveza na povrat na radno mjesto u roku 24 sata, pravo na prekidanje godišnjeg odmora u slučaju potrebe itd.) Ovdje postoji sloboda uređivanja ugovornih odnosa jer po pitanju radnog vremena, godišnjih odmora itd., postoji isključenje primjene odredaba Zakona o radu koji se odnosi striktno na radnike.  Naravno, navedeno može ići i unutar istog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija