Jump to content

1/4 pa 1/3


Imperator

Preporučene objave

Otac OO i majka MM bespravno sagradili kuću katnicu s više stambenih jedinica, imali dvije kćeri K1 i K2.

Kćer K1 se udala i s mužem vlastitim sredstvima na bespravno sagrađenom objektu sagradili drugi kat, uz usmenu suglasnost roditelja. 

Otac OO i majka MM darovnim ugovorom poklanjaju kćerima K1 i K2 po 1/4 kuće, sebi ostavljaju svakome po 1/4.

Nekoliko godina nakon darovanja otac OO umire i provodi se ostavinska rasprava u JBU na kojoj je 1/4 imovine oca OO podjeljena na 3 dijela, čime majka MM, kćer K1 i kćer K2 postaju suvlasnice kuće od po 1/3 vlasništva.

Majka MM koristi svoj stan + 3 manja stana u kući (približno 1/3), kćer K1 koristi svoj stan + 1 manji stan na drugom katu kuće kojeg su sami sagradili (približno 1/3), kćer K2 koristi svoj stan + 2 manja stana u kući (približno 1/3).

Majka MM od najma stana zarađuje dobar novac, kćer K1 još otplaćuje kredite od gradnje drugog kata kuće a od manjeg stana kojeg iznajmljuje dobiva nedostatna sredstva, a kćer K2 od 2 manja stana koje iznajmljuje dobiva novac dostatan za život.

Kćer K1 izražava nezadovoljstvo "nepravednom podjelom" budući da su sami financirali gradnju drugog kata kuće kojeg su nasljedstvom i dobili, te prijeti tužbom majci MM i sestri K2.

Kakav je sve moguć ishod u ovoj situaciji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, sporazum nasljednika ne postoji. Samo nedorečene interesne sfere.

Objekt je nelegalno izgrađen, u postupku je legalizacije zadržavanja bespravno sagrađenog objekta, naravno da etažiranje nije moglo biti provedeno.

Jako me zanima da li kćer K1 može tužiti majku MM i sestru K2 iako je propustila pravovremeno reagirati na ostavinskoj raspravi u JBU?

 

Bio bi jako zahvalan iskusnom znalcu koji bi mi odgovorio da li kćer K1 može tužiti majku MM i sestru K2 iako je propustila pravovremeno reagirati na ostavinskoj raspravi u JBU?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
Prije 40 minuta, Imperator je napisao:

Nikakav opći zastarni rok i tako nešto?

Radi se o tužbi stvarno pravnog, a ne obvezno pravnog karaktera, dakle izrekom presude po takvoj vrsti tužbe se tuženiku ne nalaže nikakva činidba, več se utvrđuje pravo ili pravni odnos, dakle takvim utvrđenjem ne stvara se ništa novo, već ono što već postoji, glede čega podnošenje deklaratorne tužbe nije vezano za rok, u kojem smislu je i odluka VS, Rev 2423/94 od 5.3.1997.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija