Jump to content

vlasništvo u braku prije razvoda


mama44

Preporučene objave

Ne znam kako uopće početi...kako osoba koja nema posla, koja čak nije ni vlasnik niti suvlasnik stana u kojem živi dvije godine prije njegova otkupa u njemu, srećom, stan je u otkupu, ali na ime supruga, koji ga je otkupio kao "osoba koja nije u braku"...kako ta osoba može zatražiti svoje pravo na dio nekretnine, a da to bude sigurno, bez dodatnih peripetija, kako bi po razvodu mogla biti sigurna da će imati krov nad glavom za djecu i sebe?vlasništvo u braku prije razvoda

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uz dužno poštovanje, ovo što ste rekli je dosta konfuzno.

 

stvari općenito stoje ovako:

nije bitno to što se stan vodi na vašeg supruga. ako je on stečen na način razl od nasljeđivanja i još nekih manje bitnih, on se dijeli na pola, bez obzira na to što je on upisan kao suvlasnik.

dakle, ako ste vi i suprug otkupili stan, u slučaju vašeg razvoda, on se dijeli na pola, bez obzira što je on uknjižen kao jedini vlasnik i bez obzira što je u formularima naveo da ga otkupljuje kao osoba koja nije u braku, jer će se vrlo lako (iz vjenčanog lista) utvrditi dali je tada bio u braku ili ne. to što je on napisao je jednako tako moglo stajati daje marsijanac....

to je naravno pod uvjetom da ste bili u stanu u trenutku kada je stan otkupljen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na trudu, znam i vidim da je pitanje konfuzno. Dakle, pročitala sam negdje da se nekretnina dijeli na pola u slučaju da je otkupljena u vrijeme trajanja braka, ili ako je trajala izvanbračna zajednica, ali najmanje tri godine prije otkupa iste. kako meni fali nekih osam mjeseci do te tri godine, dakle prekratak je rok boravka prije otkupa, nalazim se u nekoj situaciji koju ni sama ne mogu definirati. Navodno se treba tražiti podjela vlasništva, zasebnom pravnom procedurom koja ne ovisi niti je vezana za samu brakorazvodnu parnicu, ali je to bolje učiniti prije, kako bi se u zemljišne knjige stavila privremena zabrana raspolaganja nekretninom od strane uvedenoga vlasnika. Zato pitam što i kako, obzirom na to da od pravnog fakulteta imam samo prvu godinu i upis druge, i to poodavno. Na svoju nesreću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nenenenene.

ako ste vječani a ugovor kojim ste otkupili stan je sklopljen nakon vjenčanja, onda vas se ne tiče odredba o izvanbračnoj zajednici.

 

ako i nije bilo tako,

izvanbračana zajednica je odnos kojeg zakon izjednačava s brakom u imovinsko pravnim odnosima, dakle ima isti položaj kao brak.

zakon ju definira ovako:

 

Članak 3.

 

Odredbe ovoga Zakona o učincima izvanbračne zajednice primjenjuju se na životnu zajednicu neudane žene i neoženjenog muškarca koji ne žive u drugoj izvanbračnoj zajednici, koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.

 

ako sam dobro shvatio vi imate djete

dakle ne mora trajati 3 godine... koliko mora u vašem slučajui, ne znam. zakon ne definira koliko je to "kraće". tu kvalifikaciju daje sud. po svemu sudeći uzelo bi se od rođenja djeteta ili čak od začeća, ali kažem to ovisi o sucu...

 

kako god, ponavljam, ako ste u braku, onda vas odredbe o izvanbračnoj zajednici ne zanimaju... stan je bračna stečevina i dijeli se na pola.

 

ako vas zanima, tekst zakona je na ovom linku:

http://www.poslovniforum.hr/zakoni/obiteljski_zakon.asp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hm, da.djeca su rođena nakon sklapanja braka, i to dosta dugo.No, dobro. Usput, ovo mi je prvo švrljanje po forumu bilo kakve vrste.Koliko mi logika nalaže, takve stvari spadaju pod nadležnost općinskih sudova. Pokušavam preko Odvjetničke komore dobiti odvjetnika koji "ne traži naknadu", šaljem u Zg sve papire, pretpostavljam, a tako mi je i rečeno, da će taj ili ta biti iz Ri ili okolice, obzirom na to da sam preko mosta. Kako stvari stoje sa izborom tih odvjetnika? Nisam skeptik, ali...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija