Jump to content

Da li imamo pravni razlog za tuzbu?


Butterfly01

Preporučene objave

Postovani, ispricavam se na poduzem tekstu. Zanima me da li imamo ikakve pravne osnove za tuzbu, kada bi imali, kako bi sve ovo mogli dokazati? da li bi me netko mogao uputiti, hvala. 
Majka mi je bila u terminalnoj fazi bolesti od 5.mj  ove godine. Mi kao obitelj smo toga bili svijesni, i zajedno sa majkom smo bili upoznati sa tokom bolestii. U razdoblju izmedu 09.09.2020 do 17.09.2020 njezino stanje se znatno pogosalo. Majka je ostala nepokretna, i uz 24satnu njegu (moju) 17.09.2020 zvala sam hitnu pomoc iz razloga jer mama(dijabeticarka) nije mogla progutati tabletu za secer(koj je bio 18) te joj se disanje promijenilo i pocela je hroptati. Nazocni su bili svi ukucani (obitelj).Dolaskom hitne majka je povratila po drugi put (te vjerovatno bila dehidrirana), ja sam hitnoj rekla da je mama u terminalnoj fazi bolesti. Rekla sam im da majka teze dise, te da je pila manje tekucine, sve ostalo sta su pitali. Rekla sam im da je lijecenje zavrseno, te je ovo palijativna skrb. Ustanovili su da je majci bila niza razina kisika u krvi pa su stavivsi masku kisika uspijeli stabilizirati. Tada su joj pokusali staviti branilu, probusivsi joj dvije vene, sa najvecom iglom (post chemotherapy). Krvi je biilo po podu i po krevetu, Krv joj se slijevala niz ruku, dok joj je ovaj busio i drugu venu. Tek treci put korisitli su baby iglu, a ja mislivsi da joj daju siofor (lijek za secer(, oni su joj davali diuretk Edemid 40 mg. U uputstvima tog lijeka stoji:
Ne uzimajte ovaj lijek: Ako Vam je liječnik rekao da imate smanjen volumen krvi ili ako ste dehidrirali. - Ako smanjeno ili uopće ne mokrite - Ako imate sniženu razinu kalija ili natrija u Vašoj krvi (to se otkriva krvnim testovima).. Ne smijete dobivati Edemid 40 mg/4 mL otopinu za injekcije ako se išta od gore navedenog odnosi na Vas. Ako niste sigurni, upitajte medicinsku sestru ili liječnika prije nego dobijete ovaj lijek. Majci je inace bo prepisan furesemid ali 20mg i to uz KCL)
Isto tako pise: Ako bolujete od šećerne bolesti. Ako se osjećate ošamućeno ili ste dehidrirali. Ovo se može dogoditi ako ste radi bolesti izgubili mnogo tekućine, ako ste imali proljev ili ako ste često mokrili. Također, ova stanja se mogu dogoditi ako imate poteškoća s uzimanjem tekućine ili jedenjem. Ako niste sigurni odnosi li se na Vas išta od navedenog, upitajte medicinsku sestru ili liječnika prije nego dobijete ovaj lijek.
Sljedece sto se dogada je,oni govore kako majku moraju voditi u bolnicu. Ona se sa time nije slozila. Na to je gospoda iz hitne rekla da ce majka umrijeti ako ne ode. Na to sam ju ja ptala "A sta ce se dogoditi ako ode u bolnicu", odgovor nisaam dobila, pa sam majku ponovo pitala da li zeli ici u bolnicu, rekla je "a, ne znam". Na to su oni ipak odlucili nju voziti na hitnu. Noseci ju niz stepenice, mama je i dalje oklijevala, ne agresivno. U bolnicu s njom nas nisu pustili, zbog Covida. Sa doktoricom sam pricala navecer gdje mi je receno da se disanje znatno poboljsalo, posto je na kisiku, ali da ima poremecaje elektrolita, uopce ne sumnjam da je to neuspojava Edemida 40mg: Vrlo često (mogu se javiti u više od 1 na 10 bolesnika): - poremećaji elektrolita čiji simptomi mogu biti grčevi u mišićima, gubitak apetita, slabost, pospanost, povraćanje i zbunjenost, žeđ. To su sada tretirali infuzijom. Doktorica mi je rekla,ako Vam se ne javljamo do jutra, dobro je. Oko 10:30 predala sam mamine vitamine, mamin mobitel nisu htijeli uzeti. Mama je nazalost preminula 15 sati od primitka u bolnicu. Taj dan nismo mogli podici ni otpusno pismo niti razgovarati s bilo kime, jer je bio petak. U ponedjeljak sam otisla tamo, dobila sam pismo i na patologiji predala stvari, gdje mi je dana u ruku izjava da se odricemo obdukcije. U tom trenu, receno mi je i da ako se odlucimo raditi obdukciju, morat cemo ju sami platiti, jer je neobavezna. U tom trenutku nisam znala nista o obdukciji. Potpisala sam. To je bilo to od kontakta s bolnicom, sprovod je bio nekoliko dana kasnije.
Ja uopce ne sumnjam da su na ovakav nacin ubrzali smrt moje majke, te pruzrocili nama nezamislivu psihicku bol i nabili krivcu koju cemo nazalost pamtiti cijeli zivot. Majka nije otisla dostojanstveno, kako je zasluzila, i kako je ocito htjela. Cini mi se kao da je sve ovo napravljeno na silu, a nazalost uz koban zavrsetak. 
 

uređeno: od Butterfly01
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja sućut zbog Vašeg gubitka. Nažalost, sada je za Vas najlakše da protiv djelatnika Hitne podnesete kaznenu prijavu zbog nesavjesnog liječenja. Sve daljnje utvrđivanje činjenica i vještačenje će tada preuzeti općinsko državno odvjetništvo i Vi nećete imati nikakvih daljnjih troškova vezano uz navedeno. Ako se u postupku kod državnog odvjetništva utvrdi da je bilo propusta, tada to i Vama otvara vrata za naknadu štete. 

Naravno, možda je instinkt da odbijete obdukciju bio pravilan, i možda ćete se lakše pomiriti sa smrću majke i krenuti dalje ako odustanete od bilo kakvih daljnjih pravnih radnji u tom smjeru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani, hvala Vam. Uvjeravala sam se da je tako trebalo biti dok na vladinoj stranici nisam procitala da je obdukcija obavezna za pacjente koji su umrli u manje od 24 sata u bolnici (oni kojima se ne moze tocno utvrditti razlog smrti). Probudilo je neku sumnju u meni. Tek tada sam gledala slike koje je moja sestra slikala, i vidjela sam praznu bocicu edemida. 
Da li su radnici hitne imali pravo odvesti ju protiv njene i nase volje? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija