Jump to content

Rodenje djeteta u vanbračnoj zajednici


andaccx

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Moja nevjenčana supruga i ja očekujemo rodenje djeteta za nekoliko mjeseci. Brak u klasičnom smislu nam nije previše interesantan, ali u zadnje vrijeme iz više (laičkih) izvora dobivamo upozorenja da bismo zbog neriješenog bračnog statusa mogli imati probleme s ostvarivanjem raznih prava. Naravno, nitko mi ne može navesti konkretna prava s kojima bismo mogli imati probleme.

Moje pitanje je zna li itko na koje bismo poteškoće ili probleme mogli naići ukoliko nismo sklopili brak, te u slučaju poteškoća koji su točno dodatni koraci koje ćemo morati poduzeti?

U slučaju da uistinu postoji neko važno pravo koje ne možemo ostvariti bez braka vjerojatno bismo se odlučili na brak (npr. da jedan od roditelja ne može samostalno prevesti dijete preko granice).

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svim pitanjima roditeljske skrbi su izvanbračni roditelji izjednačeni s bračnima. Moguće je da Vas na to upozoravaju zato što su prezimena različita, no i bračni drugovi mogu imati različita prezimena, slijedom čega je tu eventualnu zabunu na prelasku državne granice lako otkloniti. Neke vjerske zajednice traže da roditelji budu vjenčani u skladu s vjerskim pravilima da bi dopustile krštenje djeteta u tu vjeru, no čujem da su i vjerske zajednice sada fleksibilnije. No to ionako nije pravno, već vjersko pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija