Jump to content

Prodaja parcele, punomoć i nedoumice - pokušaj drugi


Anniko

Preporučene objave

Pozdrav svima,

prije skoro 20ak dana sam objavila temu no na moju nesreću nije se našao nitko tko bi mogao ponuditi adekvatan odgovor, nadam se da ću imati nešto više sreće s ovim pokušajem.

Naime, dobila sam punomoć od strane svoje majke kako bi isplata od prodaje zemlje koju kupuju Hrvatske Ceste bila izvršena na moj bankovni račun. Dakle, ona je vlasnica a ja sam opunomoćenik isključivo u svrhu isplate sredstava.  Ne znam koliko je to bitna informacija no majka nema otvoreni račun u RH jer već par godina živi i radi u inozemstvu. 

Pitanje glasi, obzirom da moja majka ima dug u iznosu do 114.000kn na svoje ime zbog nekadašnjeg OPG-a (dug doprinosa za obavezna osiguranja), postoji li neki način kako bi se iznos tog duga u cijelosti naplatio s mog računa nakon što bude provedena uplata od prodaje zemlje koja je u vlasništvu majke? Napomenula bih kako sam nju davno opunomoćila za korištenje svog bankovnog računa na koji bi već spomenuta uplata trebala ići, no s obzirom na trenutne okolnosti nisam sigurna igra li taj čin ulogu u slučaju naplate, ako je ista uopće izvediva na ovaj način. Je li možda pametnija solucija poništavanje te punomoći?

Drugo pitanje, na nekim zemljišnim česticama od te parcele stoji uknjižba tj založno pravo u ime porezne uprave zbog prethodno spomenutog duga. No tražbina je "samo" 33.000kn. Uz to, pored nekih od tih istih uknjižbi za dugovanje stoji termin "sporedni uložak". Što to znači i postoji li neka razlika između uknjižbi gdje se taj termin koristi, i onih gdje tog termina nema?

Oduzima li se tražbina od 33.000kn automatski od ukupne svote koja treba biti isplaćena na moj bankovni račun prilikom uplate? Plaća li se i inače nekakav namet kada se radi o prodaji zemljišta, ili porez po nekoj osnovi zbog tog priljeva sredstava ako se to tako može okarakterizirati? PS zemljište će biti prodano za oko 200.000kn

 

Hvala vam na čitanju,

Anniko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija