Klepetan 0 Objavljeno u listopad 22, 2020 Podijeli Objavljeno u listopad 22, 2020 Poštovani, Pokušati ću opisati situaciju što je detaljnije moguće te shodno tome bih molim pravno mišljenje zbog odluke što ću s naslijeđenom nekretninom: Nekretnina je bila u vlasništvu mog pokojnog oca više od 5 godina - nasljedstvo prvog reda Nekretnina je po ostavinskoj raspravi moja 1/1 Na adresi naslijeđene nekretnine živim, ali na toj adresi nemam prijavljeno boravište niti prebivalište Vrlo su mi nejasni naputci na Središnjem državnom portalu, bune me. Molim vas pomoć vezano uz sljedeće: Ako prodajem naslijeđenu nekretninu, gore opisane činjenice koji su vjerojatno relevantne, u roku prije isteka 3 godine u mom vlasništvu (od pravomoćnosti ostavinske rasprave), plaćam li u tom slučaju porez na dohodak (25%)? Ako da, na koji iznos plaćam porez: prodajni iznos, prema tržišnoj vrijednosti nekretnine ili porez plaćam na iznos razlike prodajnog iznosa i tržišne vrijednosti? Još jedno, ako da: ako umjesto prodaje odlučim iznajmiti nekretninu do isteka 3 godine, plaćam li i onda 25% dohotka na vrijednost nekretnine? Puno hvala na mišljenju i srdačan pozdrav! Citiraj Link to post Podijeli na drugim stranicama
Miljko 38 objavljeno studeni 2, 2020 Podijeli objavljeno studeni 2, 2020 1. Po mojem mišljenju ne bi trebali platiti porez jer je otuđenje obavljeno prema uspravnoj liniji koja ne plaća porez. 2. Porezna stopa iznosi 25 posto, a obračunava se na osnovicu koju čini razlika od prihoda od prodaje nekretnine (utvrđuju se prema tržišnoj vrijednosti) i nabavne vrijednosti nekretnine uvećane za rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda. 3. Ne, ali se plaća 12% poreza na dohodak i pripadajući prirez (što vas ispadne efektivno 10% poreza na dohodak jer se porez na dohodak i prirez plaćaju na 70% ugovorene cijene najma, a ne na 100%) Citiraj Link to post Podijeli na drugim stranicama
Spitfire 1880 objavljeno studeni 2, 2020 Podijeli objavljeno studeni 2, 2020 1. Ne plaća se ali prema odredbama čl. 58 st. 4 Zakona o porezu na dohodak odnosno ne plaća se ako je otuđenje u neposrednoj svezi sa nasljeđivanjem nekretnina. Usput, rok je 2 godine a ne 3. te stopa poreza na dohodak od otuđenja nekretnina i imovinskih prava je 24% Citiraj Link to post Podijeli na drugim stranicama
Matrix 1939 objavljeno studeni 2, 2020 Podijeli objavljeno studeni 2, 2020 prije 3 sati , Spitfire je napisao: Ne plaća se ali prema odredbama čl. 58 st. 4 Zakona o porezu na dohodak odnosno ne plaća se ako je otuđenje u neposrednoj svezi sa nasljeđivanjem nekretnina. Ovo iz razloga što stjecanje nasljeđivanjem nastupa po sili zakona, a ne pravnim poslovima. Citiraj Link to post Podijeli na drugim stranicama
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.