Jump to content

dimnjak na međi - dim ulazi u kuću


maric91

Preporučene objave

Susjedova kuca je tocno na međi. I tocno je u tom kutu kuce također tocno na međi je nevisok dimnjak (lozi se vecinom na drva, ponekad ugljen).

Susjed ima samo prizemlje, moja kuca ima prizemlje i kat (obje kuce su pred 1968.)

Moja kuca je 2 metra udaljena od međe, u tih 2 metra je nesto preko metra sirina mojih vanjskih stepenica koje su spojene uz moju kucu, a sluze za dolazak na kat.

S obzirom da je dimnjak nizi i udaljen samo nekoliko metara od od mojih vrata i prozora na katu to stvara nemogucu situaciju da ne mozemo prozraciti, jer se stan na katu odmah puni dimom koji cak i u kuci otezava disanje. Uz to stepenice za kat prolaze izvana tocno na strani gdje je dimnjak, sto znaci da svaki ulazak i izlazak iz stana, bilo ukucana bilo prijatelja zavrsava prolazom kroz oblak dima, udisanjem dima i odjeca smrdi po dimu. O prljanju fasade, prozora, vrata sa naslagama čađe necu ni govorit. Dimnjak se nije koristio godinama, ali sad opet.

Pokusao sam dogovorit neki kompromis, makar da podigne visinu dimnjaka, ali susjed se oglusuje na upozorenja da nam je takva situacija nesnosna i govori da se on mora grijati i sto se tu moze.... Kaze ako bas hocu neka odem na sud i tuzim ga.

Sto tocno mogu poduzeti? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 24 minuta, maric91 je napisao:

Sto tocno mogu poduzeti? 

Upravo onako kako želi

 

Prije 24 minuta, maric91 je napisao:

Kaze ako bas hocu neka odem na sud i tuzim ga.

Imate pravni osnov za tužbu u članu 110 Zakona o vlasništvu i dr. stvarnim pravima. 

Imisije

Članak 110.

(1) Nitko se ne smije služiti ni koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa, otpadne vode, potresi, buka i sl., ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini s obzirom na mjesto i vrijeme, ili izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnoga zakona (prekomjerne posredne imisije).

(2) Vlasnici nekretnine koje su izložene prekomjernim posrednim imisijama ovlašteni su od vlasnika nekretnine s koje one potječu zahtijevati da otkloni uzroke tih imisija i naknadi štetu koju su nanijele, kao i da ubuduće propušta činiti na svojoj nekretnini ono što je uzrokom prekomjernih imisija, dok ne poduzme sve mjere koje su potrebne da onemoguće prekomjerne imisije.

(3) Iznimno, od stavka 2. ovoga članka, kad prekomjerne posredne imisije potječu od djelatnosti za koju postoji dopuštenje nadležne vlasti, vlasnici nekretnine koja im je izložena nemaju pravo dok to dopuštenje traje zahtijevati propuštanje obavljanja te djelatnosti, ali su ovlašteni zahtijevati naknadu štete koju su imisije nanijele, kao i poduzimanje prikladnih mjera da se ubuduće spriječe prekomjerne imisije, odnosno nastupanje štete, ili da se smanje.

(4) Vlasnik nekretnine nije dužan trpjeti da ga itko bez posebnoga pravnoga temelja uznemirava time što posebnim uređajima ili na drugi način neposredno odašilje na njegovu nekretninu dim, neugodne mirise, čađu, otpadne vode, potrese, buku i sl. (neposredne imisije), pa je ovlašten zahtijevati da to uznemiravanje prestane i da mu se nadoknadi pretrpljena šteta.

(5) Vlasnik čijoj nekretnini prijeti predvidiva opasnost s tuđe nekretnine od neposrednih ili posrednih imisija koje ne bi bio dužan trpjeti, ovlašten je zahtijevati da se odrede i provedu svrhovite mjere radi njihova sprječavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru.

To kaze jer misli da ce parnica trajati tko zna koliko.
Kakvu bi presudu sud mogao donijeti? Izmicanje dimnjaka na koliko udaljenost, zatvaranje dimnjaka? I kako to provesti ako susjed tvrdi da nema novca za nikakve zahvate (ima, ali to tako tvrdi).

Da li je tuzba jedina mogucnost, ili se stvar moze ubrzati, kao neka privremena mjera, nekakva inspekcija koja bi izdala rjesenje?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 21 minuta, maric91 je napisao:

To kaze jer misli da ce parnica trajati tko zna koliko

Neka traje, ako trpite nešto što će trajati i u budućnosti, onda idete da stvar riješite zauvijek. 

 

Prije 23 minuta, maric91 je napisao:

Kakvu bi presudu sud mogao donijeti

Ovisno od situacije i postavljenog tužbenog zahtjeva, ovo iz razloga što sud odlučuje u granicama zahtjeva koji stranka postavi, dakle sud neće sam po sebi komponovati sadržaj odluke, već jednostavno svojom odlukom usvaja ili odbija tužbeni zahtjev. 

 

Prije 26 minuta, maric91 je napisao:

kako to provesti ako susjed tvrdi da nema novca za nikakve zahvate

Ovršnim postupkom nakon što ishodite pozitivnu presudu, dakle na prijedlog tražitelja ovrhe (ovhovoditelja) sud će ovršenika novčano kažnjavati sve dok ne postupi po pravomoćnoj i ovršnoj odluci suda. 

 

Prije 31 minuta, maric91 je napisao:

kao neka privremena mjera

Privremena mjera je moguća, no ona je uvjetovana naknadnim podnošenjem tužbe. 

 

Prije 32 minuta, maric91 je napisao:

nekakva inspekcija

Možete pokušati, međutim inspekcija se teško miješa u susjedske odnose, no opet kažem da pokušate, jer će te bar imati nekakav dokaz od inspekcije za slučaj sudskog postupka. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija