Jump to content

Skrbnistvo nad djetetom u slučaju da otac ne želi sudjelovati


Dm2020

Preporučene objave

Pozdrav, imam pitanje vezano za malo kompliciranu situaciju. Ukratko, bila sam u vanbračnoj vezi s muškarcem nešto vise od godinu dana i nakon toga sam ostala trudna, međutim on je oženjen (tada sam imala 19 i svjesna sam da sam pogriješila pa molim sve one koji me samo misle osuđivati da preskoče objavu). Na početku me molio da pobacim no ja nisam mogla. Htio je naći način da se rastavi a da dobije stan, no kad je skuzio da će se sva imovina morati podijeliti na pola odustao je od rastave. Nakon toga bi svako malo mjenjao mišljenje i krajem trudnoće smo prekinuli kontakt, nakon poroda me zatražio sliku djeteta koju sam mu ja poslala. Međutim počeo je tvrditi da je rekao zeni i svojim roditeljima (nakon čega je opet rekao da mu roditelji ne znaju...) te da su mu rekli da je sve uredu sve dok on to dijete ne prizna, tako da je odbio priznati djete na početku ali ga je ipak priznao kad ga je CZSS kontaktirao. Nakon toga mi je rekao da on ne želi skrbnistvo niti ikakvu vezu s tim djetetom, meni makar smo mi u lošim odnosima nebi smetalo da on vidi sina no ne želim ga tjerati da vida djete koje ne želi jer mislim da će samo to djete ispaštati zbog toga. Ugl, ja sam onda sastavila plan o skrbništvu na kojem sam navela da on ne želi kontakt koji je on prihvatio potpisati, kad sam kontaktirala CZSS rečeno mi je da moramo prvo na obavezno savjetovanje gdje su mi rekli da je nemoguce predati takav plan (on se nije odazvao na oba poziva CZSS), nakon čega mi je CZSS poslao papire da pokrenem tužbu. Mene sad zanima sto ako se on ne odazove na poziv suda kao sto se nije odazvao na poziv CZSS-a? I u ovakvoj situaciji dali je moguće dobiti svo skrbnistvo nad djetetom, posto mislim da će mi samo komplicirati stvari kad ga budem tražila potpise? Isto tako su mi u CZSS spominjali da djete ima pravo viđati baku i djeda, koji ili ne znaju da on postoji ili ga ni oni ne žele pa dali je i to obavezno? Mene ne zanima ni alimentacija ni ništa jer sam sama pokrivala sve troškove do sad i znam da mogu sama i dalje, međutim zanima me dali mogu dobiti svo skrbnistvo te da on i djete nisu u kontaktu posto on ne želi jer ne želim da mi se djete osjeća neželjenim. 
 

ispricavam se sto je posto poprilično dugačak, probala sam sto vise detalja napisati. 
 

lp,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , Dm2020 je napisao:

nakon čega mi je CZSS poslao papire da pokrenem tužbu.

Ispravno su Vas uputili, trebate tužbom pokrenuti sudski postupak.

prije 11 sati , Dm2020 je napisao:

I u ovakvoj situaciji dali je moguće dobiti svo skrbnistvo nad djetetom, posto mislim da će mi samo komplicirati stvari kad ga budem tražila potpise?

Ne.

prije 11 sati , Dm2020 je napisao:

Isto tako su mi u CZSS spominjali da djete ima pravo viđati baku i djeda, koji ili ne znaju da on postoji ili ga ni oni ne žele pa dali je i to obavezno?

Nije, ali ako to budu htjeli imaju pravo tužbom tražiti uređenje ovakvih odnosa.

prije 11 sati , Dm2020 je napisao:

Mene ne zanima ni alimentacija ni ništa jer sam sama pokrivala sve troškove do sad i znam da mogu sama i dalje, međutim zanima me dali mogu dobiti svo skrbnistvo te da on i djete nisu u kontaktu posto on ne želi jer ne želim da mi se djete osjeća neželjenim. 
 

Ne možete se odreći alimentacije, jer ona ne pripada Vama već djetetu. Također, ne možete se odreći djetetovog prava na susrete i viđanja oca, odnosno na njegovo pravo na oba roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam puno na odgovorima, sad mi je jasnije 🙂
On mi je bio spominjao da će pobjeći u Njemačku ukoliko dođe do tužbe i pravnih problema te da se neće odazvati na pozive, dali su postupci isti ukoliko on nije u Hrvatskoj? (on pozive od CZSS nije ni preuzeo tako da je moguće da vise ni nije u HR)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemojte dati da Vas to obeshrabri, samo neka on priča priče...

Vaše dijete nije ništa krivo i ima pravo kao i sva druga djeca na uzdržavanje od svog roditelje, te također ima pravo na ravnopravno roditeljstvo tj. na uređene susrete i viđanja sa svojim ocem. To je ono što je Vašem djetetu prijeko potrebno, prema tome ustrajte. Ne preuzimanje poziva može usporiti sudski postupak, ali ne i trajno odgoditi, prema tome nemojte se uopće razmišljati već se izborite za prava svoga djeteta s obzirom da je ono premaleno da bi zastupalo svoje interese.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija