Jump to content

pravo nasljeđivanja


zaza0104

Preporučene objave

Molim Vas neka me netko ispravi ako griješim (studiram još) ali čini mi se da prema zakonskom naslijeđivanju budući da je jedan od braće umro prije ostavitelja, dijeli se 1/4 imovine na svakoga od živih braće te 1/4 imovine na djecu preminulog brata (dakle svako od dvoje djece preminulog brata dobiti će jednu polovicu četvrtine koja bi otpadala na njega u slučaju da je nadživio ostavitelja). 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav.
Imam nekoliko pitanja ako bi tko bio od volje odgovoriti mi.

Ako sam dobro shvatila, ako nekome umre suprug/a, nasljednik su on i djeca. No, ako se dotični/a ponovo oženi/uda, prestaje biti nasljednik. Dakle, ako se naknadno pronađe neka imovina od supruga/e (ili rodbine s te strane), nasljednici su samo djeca.
Ako je to točno, da li se to odnosi i na vanbračnu vezu?

I, ukoliko da, da li u takvom slučaju može netko od djece-nasljednika na to ukazati na ostavinskoj raspravi, iako roditelj ('bivši nasljednik', nazovimo ga tako) nije prijavljen na istoj adresi s novim vanbračnim partnerom, tj. ne znam na koji način bi se postojanje te veze dokazalo?

Hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidjela sam nekoliko poziva za ostavinsku i rješenja ostavinskih rasprava i ona se nigdje ne navodi kao nasljednica, nego samo njezina djeca. Čak se i u široj obitelji (dalja smo rodbina) ona nikad nije spominjala kao netko tko ima svoj dio, nego samo njezina djeca (mislim u slučaju kad još ostavinske nisu ni bile), kao da ona i ne postoji. Bilo mi je to čudno, pa zaključih da je možda zato što se preudala.
Očito se onda ona još na ostavinskoj od supruga (a to je bilo prije 50ak godina pa o tome ne znam ništa) odrekla ne samo nasljedstva koje je tada bilo predmet ostavinske nego i svoje uloge nasljednika, pa su za ubuduće kao nasljednici ostala samo djeca.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 16 sati , akacija je napisao:

Rješenje ostavinske od muževog brata, poziv za ostavinsku za naknadno pronađenu imovinu od istog (muž. brata), prijedlog za ostavinsku (naknadno pr. imov.) od muževog oca i rješenje od ostavinske od drugog muževog brata (bila su dva brata koja se nisu ženili niti imali djece).

 

, akacija je napisao:

kao da ona i ne postoji.

Glede citiranog ona i ne može biti nasljednik. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama


Ali, kako to onda da je moj otac, udovac, nasljednik mog pradjeda s majčine strane tj. svekra prije spomenute udovice - dakle, oboje su brakom ušli u tu obitelj.. Ili mi nešto promiče ili nešto tu ne štima - ispalo bi da je on nasljednik ženinog djeda, a ona nije muževog oca?!
Doduše, to je iz prijedloga za ostavinsku, ostavinska još nije bila, ne znam da li se tada može što promijeniti.

No, i s druge strane obitelji također postoji žena koja je ostala udovica prije 50ak godina i ona je kasnije zajedno s djecom nasljeđivala - npr. bila je nasljednica brata muževe majke; pa, muža od sestre muževe majke.
Ili, npr. moj otac je bio nasljednik čovjeka koji je bio muž od sestre mog djeda s majčine strane.
(To su sve bili ostavitelji bez djece.)

Ne znam, ali meni se čini, kad sve to pogledam, da bi i prvospomenuta udovica trebala biti nasljednica. Ne želim reći da Vi niste u pravu, nego jednostavno ne razumijem u čemu je stvar.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, akacija je napisao:

Ne želim reći da Vi niste u pravu, nego jednostavno ne razumijem u čemu je stvar.

 

Velika je mogućnost da se u primjerima koje navodite radilo o nasljednim transmisijama( čl. 131 ZN). 

Radi lakšeg shvatanja za ovu situaciju su bitne dvije stvari:

- trenutak smrti ostavitelja i, 

- pravna činjenica da imovina umrle osobe po sili zakona prelazi na nasljednike. 

A to u primjeru znači, ako umrlu osobu nasljeđuje brat koji je u braku te u međuvremenu zbog neprovođenja ostavinskog postupka nastupi i njegova smrt, proizvedena je situacija da imovina ranije umrlog brata prelazi na njegove nasljednike samom činjenicom smrti i bez provedenog ostavinskog postupka, pa tako i na njegovog brata kao nasljednika. 

Što se događa poslije, provodi se ostavinski postupak iza prvo umrlog brata, u kojem je nadživjeli brat bio nasljednik, međutim isti je preminuo a da nije dao nasljedničku izjavu pa u tako nastaloj situaciji između ostalog i supruga stupa u nasljeđivanje djevera, ali ne po svom vlastitom pravu, već po pravu svog umrlog supruga sa kojim je bila u braku u trenutku smrti njegovog brata kao ostavitelja. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno biće da je tako. Nema direktnih nasljednika, ostavinske se ne provedu na vrijeme, kasnije se sve razgrana kojekuda.

-----

Btw. nebitno, ali eto.. meni je malko zanimljivo. Sjetih se da smo na jednoj ostavinskoj utvrđivali što je tko od prisutnih ostavitelju i to je ušlo u zapisnik, pa pogledah što piše za udovicu - "supruga nećaka ostavitelja" - da li bi isto to pisalo i da se ona u međuvremenu ponovo udala? da li bi moglo pisati isto to ili ako ne, kakvu bi onda 'titulu' dobila?

uređeno: od akacija
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, akacija je napisao:

da li bi isto to pisalo i da se ona u međuvremenu ponovo udala? 

Ključno je da li je ista bila u braku sa svojim suprugom u trenutku njegove smrti. 

Na takav stav upućuju odredbe čl. 25 i 129 Zakona o nasljeđivanju. 

Članak 25.

(1) Pravo nasljeđivanja između bračnih drugova prestaje rastavom braka i poništajem braka.

Članak 129.

(1) U času ostaviteljeve smrti nasljednik stječe nasljedno pravo i na njega po sili zakona prelazi ostavina umrle osobe, čime postaje njegovo nasljedstvo.

(2) U istom času nasljednik stječe i ostala prava i obveze vezane uz njegovo svojstvo nasljednika, ako što drugo ne proizlazi iz njihove pravne naravi.

(3) Nasljednik trajno ostaje nasljednikom, osim ako se valjano ne odrekne svoga nasljednog prava (odricanje od nasljedstva).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , Matrix je napisao:

Ključno je da li je ista bila u braku sa svojim suprugom u trenutku njegove smrti. 

Na takav stav upućuju odredbe čl. 25 i 129 Zakona o nasljeđivanju. 

Da, pretpostavih da se to jednostavno odnosi na situaciju u trenutku smrti supruga i da s tim nema veze njezino trenutno bračno stanje; samo mi se činilo da bi ipak bilo čudno da piše "supruga", a ona je udana za nekog drugog. No, dakle, taj detalj nije bitan.

Inače, ako uspijem doći do informacija koje bi objasnile zašto točno, ona druga, ranije spomenuta udovica nije nasljednica, napisat ću.
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija