Jump to content

dugovi koje naprave štićenici


cokolada60

Preporučene objave

Pozdrav svima. Skrbnik sam bratu, psihičkom bolesniku koji ima prihode socijalne pomoći, koristi za život i većinu mirovine naše majke (92) te moju financijsku pomoć.  Ne plaća stanarinu, nema obaveza za režije jer polovicu plaća grad, a polovicu mi. Uz sve to uspijeva se zadužiti jer je kao i većina psihički bolesnih osoba ovisan o cigaretama i kavi te ih nemilice troši, a raspolagati novcima ne zna pa sve što dobije uglavnom ide na to. Često se zadužuje i ulazi u nemoguće transakcije (pretplate za mobitel, kredite itd). Pitanje je jesmo li mi, mama s kojom živi i ja kao skrbnik dužni vraćati te dugove. (Postoje sigurno i oni za koje još ne znamo.) Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebali biste svaki od tih ugovora (krediti, pretplate) pravovremeno otkazivati ili obavještavati da su ništetni s obzirom da su sklapani sa poslovno nesposobnom osobom (priložiti rješenje o poslovnoj nesposobnosti). Njegovim novcem biste trebali Vi raspolagati, predlažem da se s centrom za socijalnu skrb posavjetujete na koji način bi to bilo najbolje izvesti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. U Rješenju piše da on može raspolagati novčanim primanjima koja su mu dodijeljena. No s obzirom da je to rješenje donosi Centar, možda se može promijeniti. Već sam im rekla da se to događa, no nisu sami predložili takvo što.

Još jedno pitanje: 
Ako postoje dugovi privatnim osobama, mogu li te osobe od mene tražiti povrat novaca ili bilo čega drugog što je on zadužio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može raspolagati svojim novčanim primanjima, ali ne bi trebao i primanjima majke. Tako je, predložite im da zbog dugova razmotre postupak izmjene rješenja. Vjerovnici ne bi trebali moći tražiti povrat novca od Vas, ali postoje situacije, npr. pljenidbe pokretnina, gdje Vi morate dokazivati da je određena zaplijenjena imovina ustvari Vaša, odnosno majčina, a ne njegova, za slučaj da dođe do ovrhe na pokretninama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija