Jump to content

JB prouzročio nepotrebne troškove


AMZG

Preporučene objave

Poštovani,

nedavno smo imali ostavinski postupak za oca koji je iznenada preminuo. Gotovo ništa o njegovoj ostavini nismo znali, što smo JB i rekli. Budući da o proceduri ostavinskog postupka nismo ništa znali pouzdali smo se u dodijeljenog JB da će nas transparentno voditi kroz sam postupak. JB nam ništa o samom postupku nije objasnio već je uzeo naše dokumente i dokumentaciju koju smo za oca imali te ih uveo u ostavinu. Tu se najviše referiram na činjenicu da JB službenim putem može zatražiti podatke o preminuloj osobi budući da nama prije ostavinskog postupka na većini mjesta nisu htjeli davati ikakve informacije o ocu jer još uvijek nismo bili nasljednici (banke, osiguravajuća društva itd.), Međutim, taj nam podatak JB nije rekao te ga iz neznanja nismo niti tražili da u naše ime zatraži informacije. Moje je prvo pitanje podrazumijeva li se da stranka zna za ovu mogućnost ili je JB to trebao spomenuti?

Nadalje, otac je preminuo prije ostvarivanja prava na mirovinu i bio je u radnom odnosu. Imali smo saznanje da je uplaćivao u II mirovinski stup. Tijekom prvog ročišta upitali smo JB što se događa sa sredstvima uplaćenima u II mirovinski stup i je li to predmet ostavinskog postupka, na što je on odgovorio da se nasljeđuje kao obiteljska mirovina ukoliko nasljednici na to imaju zakonsko pravo. Budući da nitko od nasljednika ne ispunjava uvjete za stjecanje obiteljske mirovine, JB nas je uputio u mirovinsko da provjerimo. Odnosno, rekao je da neovisno o tome što mi danas sjedimo na ročištu, mi možemo naknadno otići u mirovinsko i provjeriti imamo li pravo naslijediti ta sredstva te da se ostavinski postupak uvijek može pokrenuti ponovno i da to nije nikakav problem. Tu ne spominje da to znači postupak za naknadno pronađenu imovinu na koju ponovno ide njegova naknada. Da je spomenuo, odmah bismo reagirali jer se ne radi o naknadno pronađenoj imovini budući da u tom trenutku već znamo da ta imovina postoji. Ostavinski je postupak završen, naplaćena je maksimalna naknada. 

Po provjeri u mirovinskom rečeno nam je da ukoliko nasljednici ne ostvaruju pravo na obiteljsku mirovinu, sredstva u II stupu predmet su nasljeđivanja. Ponovno smo se javili JB koji je potom pokrenuo postupak o naknadno pronađenoj imovini. Budući da nismo znali točan iznos u II mirovinskom stupu odmah nam je rekao da će on po službenoj dužnosti zatražiti stanje uplaćenog iznosa. U ovaj je postupak dodano još nekoliko sitnih stavaka ostavine, među kojima i jedan račun iz banke na kojem je bila pozamašna svota za čiji iznos nas nije niti pitao nit htio tražiti informacije službenim putem. Rekao nam je da će visinu naknade izračunati kada dobije informacije od mirovinskog, potpisali smo izjavu, odrekli se prigovora. 

Nakon dobivenih informacija zaračunao je naknadu od oko 2500 kn (što je sukladno visini sredstava u II stupu). Ostale stavke nije niti provjeravao. Kada smo trebali platiti izrazili smo nezadovoljstvo jer smo ga upravo o II stupu pitali na prvom ročištu i trebamo li II stup uvoditi kao predmet ostavine. Onda nam nije rekao da on može službeno zatražiti informaciju od mirovinskog nego nas je poslao da idemo tamo. Mogao je barem reći da odemo u mirovinsko pa da ćemo zakazati drugo ročište kad budemo imali informaciju pa da i to uđe u prvo rješenje jer smo za to znali, nije naknadno pronađeno! I što je najčudnije, nije nam niti spomenuo da se drugi stup nasljeđuje osim principom obiteljske mirovine ako postoje zakonski uvjeti. Je li moguće da JB to ne zna?? Jesmo li mi to trebali znati pa onda nikom ništa? Dakle, po izražavanju nezadovoljstva JB govori da se on ne sjeća da smo ga pitali te da on nama ne bi sigurno nešto takvo rekao (da se odemo informirati u mirovinsko). Nakon prepucavanja je rekao, da i ako jesmo pitali, da mu sigurno nismo napomenuli da se radi o II stupu jer bi on znao odgovor. I da nismo izrijekom napomenuli da pitamo o II stupu (a jesmo), JB je dobio očev obračun zadnje plaće iz koje je vidljivo da je bio zaposlen na puno radno vrijeme te tako nije moguće da je u mirovini, dakle pitanje o mirovini se nije moglo odnositi na I mirovinski stup. Također, dobio je i potvrdu da je otac uplaćivao u III mirovinski stup (što je ušlo u ostavinu), dakle pitanje se također nije moglo odnositi na III mirovinski stup. Nadalje, budući da je odgovorio parcijalno, odnosno pojasnio pravo na obiteljsku mirovinu, to se moglo odnositi samo na II stup. 

Nakon kraćeg prepucavanja, upitao nas je što predlažemo kao rješenje. Predložili smo da naknadu obračuna bez uzimanja sredstava iz II stupa u obzir jer se on trebao naći u prethodnom Rješenju te da nam je svojim odgovorom (neodgovorom) prouzročio nepotrebne troškove. Nakon kraćeg razmišljanja odgovara da bi time prevario državu i da bi to bilo kazneno djelo budući da je u toj naknadi od 2.500 kn i PDV koji ide državi te da je siguran da ni mi ne želimo varati državu!!! Nisam sigurna kako bih ovo protumačila budući da JB nije provjerio stanje na računu koji je naknadno pronađen i koji je ušao u ovaj naknadni postupak (zajedno s II stupom), a na kojem se nalazi svota, koju da je uzeo u obzir, bi dodatno podigla njegovu naknadu od 2.500 kn (pa time i PDV). Nije li onda već u startu prevario državu jer prije određivanja naknade nije službeno provjerio i taj račun?? (Znam da račun nije provjeravao jer je dobio dojam da na njemu nema ništa značajno pa se niti ne isplati). Budući da na predloženo rješenje nije odmah reagirao, nego je razmislio, to me navodi da ni ova njegova tvrdnja nije istinita. Jesmo li se mi mogli dogovoriti za drugačiju naknadu zbog situacije koja je nastala?  Imam saznanje da neki JB koji u ostavinskom postupku naplate maksimalnu naknadu često u slučaju potrebe naknadnog otvaranja postupka naplate simboličnu naknadu ili ne naplate uopće. Je li to kršenje zakona?  

Na kraju je JB rekao da će nam poslati račune i ići na ovrhu! Sve u svemu, nije problem u novcu (mislim, je posredno) već u njegovom ponašanju i neprofesionalizmu što u konačnici i je dovelo do nepotrebnih troškova. Bilo je i drugih stvari koje neću ni spominjati. Ljuti me njegova neetičnost i laži. Kome se mogu žaliti na njegov rad i mogu li time išta postići?

Isprika na dugoj poruci, ali nisam znala kako kraće ovo opisati. HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija