Jump to content

poljoprivredno zemljište u građevinskom području


kedobro

Preporučene objave

U posjedu sam poljoprivrednog zemljišta koje je unutar građevinskog područja. Zemljište su kupili moji roditelji koji su mi ga poklonili kad sam se udala. Bilo je u građevinskom području, ali na parceli je tada bila izgrađena samo mala drvena kućica. Kad sam htjela pokrenuti postupak izdavanja građevinske dozvole rečeno mi je da su ga izbacili iz građevinskog područja. Zbog toga nismo krenuli s gradnjom, nego smo kupili vikendicu u blizini i doselili se. Rečeno mi je u općini da pričekam izmjene i dopune prostornog plana i da tražim vraćanje u građevinsku zonu, što sam i učinila i zemljište je opet u građevnoj zoni. S obzirom da smo imali puno posla oko kuće i dvorišta koje smo kupili, malu djecu i još svašta, dogodilo nam se da je s vremenom to poljoprivredno zemljište zaraslo zbog neodržavanja. Na taj način smo zaradili prijavu poljoprivrednom inspektoratu koji je naložio da zemljište očistimo. U rješenju je između ostaloga pisalo da moramo srušiti i stabla jele, smreke, tise i hrasta. Ta stabla su tamo već 30-40 godina, tisu su npr. moji roditelji posadili u čast mog rođenja. Zbog toga sam se žalila na rješenje. Sve smo očistili i uredili, međutim, ta stabla nisam srušila. Između ostaloga i zbog toga jer se radi o nizbrdici i stabla sprečavaju eroziju tla. Sada me zove inspektorica koja mi javlja da je moja žalba odbijena. Imam rok do 24.11. da srušim ta stabla. Najradije ne bih rušila ta stabla pa me zanima da li postoji način da to izbjegnem. Ako sam dobro shvatila, ako je to voćnjak tamo ne smiju rasti ostala stabla koja ne rode voćem. Nije mi jasno zašto drugi susjedi mogu imati zasađene borove i jele i svašta, a ja ne smijem. Radi se o točno jednom hrastu (40g starom), dvije jele, jednoj plavoj smreki i jednoj tisi. Ta stabla su na rubu voćnjaka i nikako ne smetaju ostalim voćkama. Dapače, štite ih jer formiraju barijeru sa sjeverne strane.

Sada je to poljoprivredno zemljište uvedeno kao voćnjak, odnosno biti će kad završi proces katastarske izmjere i usklađivanja sa stvarnim stanjem. Unutar je građevinskog područja općine.  Da li je moguće prenamijeniti ga u građevinsku parcelu i koliko to traje? Ili mogu na neki drugi način rješiti taj problem. Da li ima smisla angažirati odvjetnika? Ili mi jednostavno nema druge i moram srušiti ta stabla?

Inače, nekako se potrefilo da je prije par godina kod nas krenula i katastarska izmjera i usklađivanje sa stvarnim stanjem. Nakon izmjere pozvali su me da potpišem papire - umjesto oranica, u naravi vrt i voćnjak, kako je prije pisalo, u novome stanju je stajalo livada. U to vrijeme, ta livada u naravi bila je potpuno zarašteni voćnjak sa stablima starim i do 40 godina, što se dobro vidjelo i na avionskoj snimci područja. Nekim čudom i ekipa koja je mjerila na terenu i oni u uredu tu su vidjeli livadu. Naravno, tražila sam da se to izmijeni jer nije ni l od livade. S obzirom da su prijave za zapuštenost došle na zanimljiv način, sama poljoprivredna inspektorica me upozorila da se netko želi dokopati mojeg zemljišta, odnosno spustiti mu cijenu ili me natjerati da prodam. S obzirom da sam dobila par ponuda i odbila sam prodati mogu pretpostaviti da je zaista tako. Rekla mi je neka samo sve očistim i uredim i da u tome slučaju nema pravne osnove da me dalje uznemiravaju.

Dakle, da rušim i šutim ili da se borim protiv toga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija