Jump to content

Prava i obveze stranaca trećih zemalja (Japan)


Niko Poznat

Preporučene objave

Poštovani,

molim hitno pomoć. Sin mi se nedavno oženio strankinjom iz Japana, ona je zadržala  japansko državljanstvo , budući ne može imati dvojno. Radili su u inozemstvu, sada su oboje u Hrvatskoj bez posla.

Ovdje su se vjenčali. Prvo je snaha morala dobiti dozvolu boravka od godinu dana. Procedura je trajala kao da traži dozvolu boravka u Briselu, zatim je podnijela zahtjev za izdavanjem osobne iskaznice i službenica u MUP-u ju je upozorila da u roku osam dana mora regulirati zdravstveno osiguranje. E, tu tek nastaje urnebes. Kao prvo, toliku dozu zlobe i neljubaznosti kao u hzzo-u (u mom malom gradiću) nisam nigdje vidjela. Nikakvu informaciju nisam dobila osim da oni nisu tu da me poučavaju i da to pitam nekog poslodavca. Kojeg??? Pa nije još ni zaposlena. Zatim zovem Osijek hzzo i čovjek na šalteru mi sve objasni: pošto nemamo nikakav ugovor (HR) sa Japanom ona mora plaćati zdravstveno osiguranje  mjesečno 548,00 kuna sve dok ne dobije pravo boravka za stalno u HR (za pet godina u prosjeku) +++ jednokratno uplatiti 548,00x12 mjeseci (6.576,00 kn) da bi uopće mogla dobiti zdravstveno osiguranje. 

Znači, sin je ovdje nezaposlen već godinu dana, posla nema , snaha hrvatski ne zna (ima međunarodni certifikat za engleski jezik) i posao koji su obavljali u stranoj aviokompaniji odvijao se sav na engleskom jeziku.

Ima li itko kakvo saznanje vezano uz prava stranaca ili ideju kako dvoje mladih , nezaposlenih izbjeći plaćanje ovih suludih 6.576,00 kn ili će i oni nanovo postati  samo dio statistike o iseljavanju mladih radno sposobnih ljudi iz lijepe naše.  Na svakom dobronamjernom savjetu sam zahvalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija