Jump to content

Pravo na koristenje zajednicke terase (krova)


Swen75

Preporučene objave

Postovani, u procesu sam kupnje stana i dvoumim se da li da kupim ili ne. 

Naime, stan se nalazi u nadogradjenom djelu na samom krovu stambene zgrade (sve je legalizirano). Krov je nedavno zamijenjen i predstavnik stanara je strogo zabranio izlaz na krov, promijenio bravu na vratima koja vode na terasu, a kljuc ima samo on. Razlog tome je da se ne unistava krov. Stan koji bih kupio ima prozore koji gledaju na terasu, te kroz njih mogu i izaci na istu. Moja ideja je umjesto jednog prozora napraviti vrata prema terasi, te vani napraviti drveni podest kako se ne bi unistavao krov; nista veliko, tek toliko da stane stol i 4 stolice na to. Nasao sam se s predstvanikom stanara, koji mi je rekao da to nije moguce i da ne radim to jer ce onda i svi drugi stanari zahtjevati pristup krovu. Takodjer je rekao da za to trebam ishoditi potpise vecine stanara. 

Moje pitanje je da li je to stvarno tako, i imam li pravo to napraviti? Ako vec ne smijem drveni podest napraviti, moze li mi predstavnik zabraniti da izlazim van i drzim stol i stolice tamo?

PS: Koliko mi je poznato, prozore imam pravo vertikalno povecavati bez ikakvih dozlova i pristanka stanara, pa i ugradjivati vrata. 

Hvala unaprijed svima na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Swen75 je napisao:

Takodjer je rekao da za to trebam ishoditi potpise vecine stanara. 

Po ovome kako ste opisali ja sam prije mišljenja da se radi o zajedničkom dijelu nekretnine pro čemu bi se radilo o izvanrednom poslu i trebala bi vam suglasnost svih suvlasnika.

, Swen75 je napisao:

PS: Koliko mi je poznato, prozore imam pravo vertikalno povecavati bez ikakvih dozlova i pristanka stanara, pa i ugradjivati vrata. 

Ne. Vi trenutno imate prozore od kojih bi dio zamijenili vratima a u tome slučaju je propisano da vam je za dodavanje novih vanjskih ili unutarnjih prozora, vrata i drugih otvora u nosivim zidovima potreban glavni projekt.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Molim vas da netko doista odgovori na ovo pitanje:

Dana 12. 11. 2020. u 13:18, Swen75 je napisao:

Hvala. A smije li mi predstavnih stanara zabraniti da izlazim na terasu ili stavim stol i stolice tamo?

Kakve veze ima poštuju li svi tu zabranu? Mogu svi skočiti mosta ne znači da i ja hoću.

Mene zapravo znama samo ima li predstavnik pravo meni zabraniti da izlazim na terasu zgrade, najviša razina zgrade u kojoj živim. Ima li mi on pravo uskratiti ključ terase/krova/najviše razine zgrade u kojoj živim, čiji sam dakle jedan od suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U našem slučaju je izlazak na krov dozvoljen isključivo dimnjačaru i majstorima, jer smo nakon čvrstog krova, obnovom dobili foliju s nasipanim šljunkom po kojem se mora izuzetno pažljivo hodati. Oko toga smo se svi usuglasili. Već unutar garantnog roka su nastupili problemi pa bi svako suvišno hodanje po krovu vjerojatno izazvalo dodatne komplikacije. Napravio bih eventualno provjeru da li su u elaboratu o etažiranju ( ili nekom drugom službenom dokumentu) površine terase i krova jasno odvojene. Ako je terasa popločana ( kao kod nas) i može se koristiti neovisno od ostatka krova, zbilja ne znam koji bi bio zdravorazumski ili čak na zakonu utemeljen razlog zabrane korištenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija