Jump to content

Koliko se čeka do konačnog rješenja ?


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav i poštovanje svima.

 

Imam jedno pitanje.

 

Evo ovako, MUP-ova komisija proglasila me nesposobinim za pol. sl. ( poradi oboljenja koja su nastupila prilikom obavljanja službe tijekom Domovinskog rata ) , kadrovska moje PU prosljedila je dalje moj predmet na vještačenja i što ti ja znam kuda sve i kako, krajem prošle godine .

 

Mene zanima šta sada ide dalje i koliko se otprilike čeka na konačno rješenje o mirovini ?

 

Inače bivši sam pripadnik SJP-e tijekom Domovinskog rata.

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada dobiješ poziv (u Osijeku se čeka 20-tak dana) ideš na procjenu radne sposobnosti gdje će vještak odlučiti dali si radno nesposoban te na osnovi svog mišljenja predlaže povjerenstvu dali ćeš dobiti opću ili profesionalnu nesposobnost i koliko je bolest posljedica rata i na osnovi toga povjerenstvo odlučuje dali će vještakov prijedlog usvojiti (a uglavnom je vještakov prijedlog usvojen 99,9%). Nakon 1,5 mjeseci dobiješ rješenje te ti se zaključuje odmah bolovanje i onda dobijaš naknadu plaće do konačnog rješenja o mirovini i onda (ovisno) dobijaš mirovinu ili privremenu mirovinu. Nigdje ne vidim da si napisao dali si HRVI i imaš li status dragovoljca. Ako to nemaš mirovina ti baš i neće biti nešto naročito.

 

8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mrljavac je napisao:

Nigdje ne vidim da si napisao dali si HRVI i imaš li status dragovoljca. Ako to nemaš mirovina ti baš i neće biti nešto naročito.

 

8-)

 

Ne mora biti, sve zavisi. Ne mora biti HRVI, ne mora biti ni dragovoljac ( možr biti branitelj bez statusa HRVI-a ) , a mirovina može biti dosta povoljna ( npr. oko 3500 do 4500 ) . Sve zavisi kako ga vještaci procjene. Zavisi što je radio i da li je radio prije rata i ako je radio da li je taj posao koji je radio prije rata mogao utjecati i ako da u kojoj mjeri, na sadašnje njegovo zdravlje. To je ono po čemu se vještaci na vještačenju najviše drže i gledaju, odnos rat - mir u postocima, odnosno koliko je tko zadobio bolest ili ozljedu u ratu a koliko za vrijeme mira.

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve zavisi kako ga vještaci procjene i to je točno. Ali vjeruj mi da su strahovito škrti na procjeni (pouzdano znam), pogotovo prema onome tko nema status HRVI. Trenutno Zakon o pravima hrvatskih branitelja dozvoljava odlazak u braniteljsku mirovinu i bez statusa HRVI što vještaci i povjerenstva znaju ali moje subjektivno mišljenje je kako sam rekao. Vrlo su rigorozni, a žalbe na rješenje o procjeni radne sposobnosti obično završavaju nepovoljno jer ne žele da sami "pobijaju" svoje jednom dato mišljenje-rješenje.

 

:-?:-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što ako je rješavanje statusa HRVI-a u tijeku a ti dobiješ ( nakon što te MUP_ova komisija proglasi nesposobnim ) poziv u Tvrtkovu 5 !? Što možeš očekivati onda, statusa HRVI-a još nemaš jer te nisu ni pozvali na procjenu-čekaš njihov poziv ( u tijeku je ) , a ovi iz Tvrtkove te pozovu ?

 

Kako onda ide dalje ?

Da li ovi iz Tvrtkove čekaju da te ovi za HRVI pozovu ili rješavaju predmet i bez toga ?

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tom slučaju zamoliš liječnicu ili liječnika u Tvrtkovoj da ti još ne određuje nikakvu nesposobnost, tj da te ne šalje u mirovinu, već da ti odredi nastavak liječenja, a onda ponovo za šest mjeseci dođeš u Tvrtkovu. To je jedna od mogućnosti. Tada ćeš vjerojatno imati i bolju medicinsku dokumentaciju, sve je ostalo na tebi, tj znači li ti tih šest mjeseci nešto. Ako treba još koja informacija, pitaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može to tražiti u Tvrtkovoj. Znam za takve slučajeve, jer je nekome isplativije biti na 100% bolovanju, nego da dobije najminimalniju mirovinu budući nema riješen status HRVI, ali to je od pojedinca do pojedinca. Nisam htio ništa sugerirati kolegi koji je postavio pitanje, već samo ukazati i na tu mogućnost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je, je, moze.... tako dobijas na vremenu... samo moras imati neko kontinuirano lijecenje da bi mogao dobiti odgodu. ja sam dobio 6 mjeseci, jer, kao dok se ne izlijecim od ptsp-a.... ? u stvari to ti daju kad ne znaju sto ce s tobom, ne bi te bas otpilili, a nemas papire za nesto pametno, pa onda, kao, ajd, nabavi jos papira.... samo to moras jako pristojno zamoliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

esad je napisao:

put do tvrtkove je trnovit.

kad dobije rvi neka obnovi postupak u mirovinskom zbog pogoršanja bolesti .

 

Pa koliko čitam ove potove primječujem da mnogi kolege spominju određenu težinu dolaska do Tvrtkove - pa zašto zar je to toliki problem doći do Tvrtkove ?

 

A što je moguće kada se dobije rvi obnoviti postupak ? Nisam to znao.

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u biti i nije toliko težak put do tvrtkove nego šta te tamo očekuje, naravno da sve zavisi od tvoje dokumentacije, a ovo što ideš bez rvi opet nije veliko zlo kao što mnogi misle, jer oni tebe obrade i bez rvi-a pa recimo možeš bolje proći od nekoga sa rvi-om, znaći nije rvi jedini faktor, puno znači i ostala dokumentacija, jlečnička,ratni put, sudjelovanje u ratu idr.

dok dobiješ rješenje o mirovini sakupit češ još medicinske dokumentacije i koju šifru i predat češ ponovno zahtjev. pretpostavljam da je ptsp pa stoga se drži pravila o kotinuiranom lječenju što je mrljavac u nekoliko navrata objašnjavao.

još jednom napominjem da po novom zakonu mirovinsko ne uzima samo bolesti za koje se ima status rvi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija