Jump to content

Odradivanje sati koje sam dobila slobodno zbog smrtnog slučaja u obitelji


Stela23

Preporučene objave

Poštovani. Imam jednu konfuznu situaciju i molim pomoć. 

Imala sam smrtni slučaj ovaj tjedan i dobila sam 3 dana slobodnog. Danas na whatsapp šef mi je poslao raspored za tekući tjedan gdje mi uz 3 dana zbog smrtnog slučaja piše  -8 . Pošto se više ne šalje raspored rada na burzu (potpora za skraceno radno vrijeme) , radi se kako se sefu prohtije , ionako se burzi drugačije prikazuje. 

Pitala sam što znači  -8 i po njenom ta 3 dana moram odraditi.

Zar nisu ti dani moje zakonsko pravo , plaćeni dopust, a ne da ga moram odraditi ? Stvarno si dopuštaju svašta, prvo neka radna obveza u trgovini prodaje cipela, pa odradivanje dana koje sam zbog smrti bila doma, do friziranja satnice za HZZ odakle uredno stižu novceki .

uređeno: od Stela23
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nista. Samo da mi pripadaju 3 radna dana . Sef mi je jučer poslao da radim u subotu,  i na kraju radnog tjedna imam  -8 sati.

Mislim da to nema veze s našom upravom, već da mi šefica ostvaruje svoje prijetnje jer mi je na kraju krajeva to i obećala prilikom jednog verbalnog incidenta.

Ako je tako, neka mi tu svoju odluku napise i potpise, pa ćemo provjeriti.

Dosad nitko nije isto odradivao !

Mislim da je to, kao i njeno uvođenje radne obaveze zbog popusta pa onda i inventure u prodaji cipela čisti nonsens.

Zato molim savjet i ako postoji neki članak ili slično.

Hvala

uređeno: od Stela23
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plaćeni dopust je upravo to plaćeni dopust.

To je kao da morate odraditi godišnji odmor, odnosno da vam odobre 10 dana godišnjeg odmora, pa da imate -80 sati kad se vratite.

Zakon o radu:

Plaćeni dopust

Članak 86.

(1) Tijekom kalendarske godine radnik ima pravo na oslobođenje od obveze rada uz naknadu plaće (plaćeni dopust) za važne osobne potrebe, a osobito u vezi sa sklapanjem braka, rođenjem djeteta, težom bolesti ili smrću člana uže obitelji.

(2) Radnik ima pravo na dopust iz stavka 1. ovoga članka u ukupnom trajanju od sedam radnih dana godišnje, ako to nije drukčije uređeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

(3) Članom uže obitelji iz stavka 1. ovoga članka smatraju se: supružnik, srodnici po krvi u pravoj liniji i njihovi supružnici, braća i sestre, pastorčad i posvojenici, djeca povjerena na čuvanje i odgoj ili djeca na skrbi izvan vlastite obitelji, očuh i maćeha, posvojitelj i osoba koju je radnik dužan po zakonu uzdržavati, te osoba koja s radnikom živi u izvanbračnoj zajednici.

(4) Radnik ima pravo na plaćeni dopust za vrijeme obrazovanja ili stručnog osposobljavanja i usavršavanja te obrazovanja za potrebe radničkog vijeća ili sindikalnog rada, pod uvjetima, u trajanju i uz naknadu određenu kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu.

(5) Za stjecanje prava iz radnog odnosa ili u vezi s radnim odnosom, razdoblja plaćenog dopusta smatraju se vremenom provedenim na radu.

(6) Radnik po osnovi darivanja krvi, ostvaruje pravo na jedan plaćeni slobodan dan, koji koristi na dan darivanja krvi, osim ako kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu nije drukčije uređeno.

 

Obratite pažnju na podebljani stavak 5. To se smatra vremenom provedenim na radu, tako da nema govora o minusu sati i obvezi odrađivanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija