Jump to content

Viđanja, selidba, udaljenost


ana.bab

Preporučene objave

Već 10 mjeseci, a iz razloga mog preseljenja s djecom, bivši ih ne viđa redovito (preko tjedna, kako je tražio u Planu o zaj. rod. skrbi). Tome pridonosi i činjenica da djeca imaju (imali su, sad su se već neke stvari i promijenile) izvanškolske aktivnosti navečer. Većinom smo se dogovarali, no sve više dolazi do trzavica i ja sam odustala od dogovora te inzistiram na pridržavanju Planom određenih susreta.

Pitanje, makar sam dobila već neke odgovore, ali evo- više glava više zna: da li udaljenost od 25 km u jednom smjeru može i jest realna prepreka (argument) da otac djecu ne viđa preko tjedna?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, nije, jer je sam pristao na takav Plan zajedničke roditeljske skrbi, pa je onda valjda trebao i ukalkulirati putovanje. E sad, ako putovanje znači da on mora 25 kilometara voziti po djecu, voziti ih 25 km svojoj kući, pa ih 25 km vraćati natrag i onda se on sam vratiti natrag 25 km, a to nije izvedivo s obzirom da se najčešće radi o dva ili tri sata viđanja tijekom tjedna, on bi morao uvidjeti da je to nerealno i tražiti izmjenu plana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, Ruby, na odgovoru.

Radi se naime o malo kompleksnijoj situaciji: kad je bivši sastavljao Roditeljski plan te kad je isti odobren, ja sam sa djecom živjela na 1,5 km od oca djece i nisam razmišljala o selidbi. Radi loših stambenih uvjeta, udaljenosti od trgovine, škole, radnog mjesta i u konačnici rodbine, kumova i prijatelja, odlučila sam se vratiti u kvart iz djetinjstva gdje su svi naši.
Tu je ustvari nastao problem i on odbija evo punih 10 mjeseci, bilo kakve susrete tokom tjedna te inzistira na vikendima.

Prema dosadašnjoj praksi djecu preuzima bivši, a po njih odlazim ja.

Kako su mi rekli odvjetnici, prema sudskoj praksi to nije opravdan razlog za izmjenu. U CZSS mi pak gospođa kaže drugačije: da je njima praksa u ovakvim slučajevima do sada pokazala da svaka izmjena odluke bude u smjeru da roditelj s kojim djeca ne žive "dobije" viđanja vikendima, točnije tri vikenda u mjesecu.

Pa, eto, obzirom da imam mišljenja s dvije strane, oprečna, zanima me kakva su vaša iskustva.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je itekako razlog za izmjenu Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi. Iz ovoga što ste napisali proizlazi da ste ga vi samoinicijativno mijenjali preseljenjem djece. Na koji način je otac djece sudjelovao u tom dogovoru oko preseljenja ili je doveden pred gotov čin? Da li bi vama dodatnih 600 - 700 kn na mjesečnoj razini troškova bila prepreka za viđanje djece? Ako ne, da li ste ponudili ocu da preuzmete na sebe dio tih troškova?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, otac je bio upoznat i upitan sa vrlo dobrim argumentima što misli o preseljenju, a radilo se prvenstveno u svjetlu zaštite interesa i prava djece.
Gospodin je moje upite prvo ignorirao, a zatim kategorički odbio misleći da uopće nisam ozbiljna u namjeri. Ja sam, u nemogućnosti da dobijem konkretan i pristojan odgovor od oca djece, upitala svojeg odvjetnika i CZSS za mišljenje te sam na kraju balade suglasnost za preseljenje i upis djece u drugu školu dobila upravo od Centra (kojeg je, kao i mene, pokušao ucijeniti davanjem suglasnosti).

ObZ u članku 100. upravo govori o tome da, citiram: "Suglasnost... za promjenu prebivališta, odnosno boravišta djeteta nije potrebna ako preseljenje bitno ne utječe na ostvarivanje postojećih osobnih odnosa s drugim roditeljem, pod uvjetom da je roditelj s kojim dijete stanuje pribavio suglasnost centra za socijalnu skrb."

Gosp. "Gringo", Vaša retorika je optužujuća i moram priznati, za notu pregruba. Jeste li pokušali sagledati obje strane,  obzirom da otac dolazi po djecu, a ja idem po njih k njemu, možda imamo identične troškove? Možda je i za mene, uz sve ostale troškove koji su za skrb o troje djece ogromni, 600-700 kn mjesečno velik novac.
A svejedno sam spremna na poštivanje Plana dok se sudskim putem ili obostrano prihvatljivim dogovorom (i naravno u interesu djece) ne postigne drugačija dinamika viđanja oca i djece.

Znate, nisu sve mame koje žive sa svojom djecom rospije kojima je hobi "uništavanje" oca djece. Nekima je u cilju zaštita interesa i dobrobiti istih.

I samo da dodam: kad živite u seoskoj kući bez grijanja, sa glazurom na podovima, bez toplinske izolacije, fasade i slično... i ne očekujete da ćete "dobiti" djecu, pa ih onda preko noći dobijete na suživot, pitam Vas biste li Vi razmišljali u smjeru omogućavanja humanih uvjeta za život djece, tim više što sam ja tada radila (u Zagrebu) i što imam dijete s posebnim potrebama koje ne može samo otići do škole i iz nje kući?

uređeno: od ana.bab
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , Gringo je napisao:

Ovo je itekako razlog za izmjenu Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi. Iz ovoga što ste napisali proizlazi da ste ga vi samoinicijativno mijenjali preseljenjem djece.

Obično se odluka u tom dijelu formulira tako da se dodijeli jednom roditelju pravo na stanovanje s djecom, bez specificiranja adrese, tako da ako adresa majke nije specificirana u planu, nije bilo povrede plana.

Po mom mišljenju, izmjena plana u ovom  smislu je poželjna, inicirana od bilo koje strane. Moje je iskustvo da su stranke tražile izmjenu plana u takvim situacijama, mada imam primjer da se stranka selila s djetetom u udaljenu zemlju, pa je bilo potrebno odrediti susrete i druženja tijekom godine putem video-veze (školsko dijete je u pitanju), a onda omogućiti šire održavanje osobnih odnosa ocu tijekom praznika. Stranke su ovdje postigle suglasnost i nije bilo problema, što nije slučaj kakav Vi imate, nažalost.

, ana.bab je napisao:

U CZSS mi pak gospođa kaže drugačije: da je njima praksa u ovakvim slučajevima do sada pokazala da svaka izmjena odluke bude u smjeru da roditelj s kojim djeca ne žive "dobije" viđanja vikendima, točnije tri vikenda u mjesecu.

Osim toga, molim oboje sugovornika da zadrže razinu komunikacije koja se prakticira na ovom forumu, te uz poštovanje obostranog viđenja situacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se na neprikladnoj komunikaciji, jako mi je teško prihvatiti pristranost jer sam se sa istom borila godinama. Potruditi ću se da izbjegnem "teške riječi" ubuduće.

Nažalost, moja adresa je bila navedena u Planu, iako mi je to bilo samo boravište, a ne i prebivalište (u mjesto prebivališta se nisam niti vraćala već mi je adresa gdje sada živim s djecom navedena kao prebivalište). U kući u kojoj sam živjela sam također imala potpisan ugovor o najmu koji je vrijedio još samo 4 mjeseca (dakle, ja sam iselila 01.01. a ugovor je vrijedio do 01.04.) te pouzdano znam da vlasnik nije planirao produljiti ugovor.

Eto, kako rekoh, mišljenja su oprečna i ne postoji univerzalno rješenje. Možda bi također ovi susreti putem Zoom platforme bili prihvatljivi. Da sam barem to znala za lockdown-a, tada oca nisu vidjeli skoro 2 mjeseca, možda i više. :(

Zasad imamo dogovor tri vikenda u mjesecu, da su djeca kod njega. Meni to dosta teško pada jer je tjedan radni i uvijek je sve stresno i užurbano, praktički sam gonič robova: idi jedi, idi piši zadaću, uči, pospremi, pusti pse... a vikendom, kad bih se mogla opušteno družiti sa svojom djecom su tamo. I nažalost, ni približno kvalitetno provedenog vremena kao kad su sa mnom. Eto, srce me boli, radi njih. Još malo, odrasti će, napustiti gnijezdo, i pamtiti mamu po stresu i užurbanim tjednima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija