Jump to content

Potraživanje nužnog dijela


zoran12345

Preporučene objave

Moja supruga je umrla prije 11 godina. nedavno je umrla i njezina majka, bivša punica. Ja sam tek nakon sahrane saznao da je punica sa svojom mlađom kćerkom sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju prije 3 godine. Tim ugovorom zaobiđena su moja djeca u nasljeđivanju. Moj mlađi sin je dijete sa posebnim potrebama, mentalna retardacija i lišen je poslovne sposobnosti sudskom odlukom , te sam mu ja određen kao skrbnik. Navedeni ugovor nisam vidio, jer još nije provedena ostavinska rasprava i ne znam detalje. Šogorica je i sama teško bolesna i treba 24 satnu skrb , te ne znam kako je mogla takav ugovor sastaviti sa mamom, osim da se zaobiđe moj mlađi sin koji je pod nadzorom centra za socijalnu skrb kako , prema njihovim riječima njegov naslijeđeni dio ne bi prešao u vlasništvo centra. Moja djeca nisu dobila ni nužni dio, pa me zanima što učiniti u ovoj situaciji, što se može izvući iz ovoga da moja djeca dobiju barem nešto od nasljedstva ?Pored nekretnina , punica je na računima u banci imala veći iznos deviza, za koje ne znam jesu li ti računi danas prazni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Matrix je promijenio naziv u Potraživanje nužnog dijela
, zoran12345 je napisao:

Moja djeca nisu dobila ni nužni dio, pa me zanima što učiniti u ovoj situaciji, što se može izvući iz ovoga da moja djeca dobiju barem nešto od nasljedstva

Takva vrsta ugovora na posredan način isključuje nasljedno pravo, što će reči da imovina obuhvaćena ugovorom ne čini ostavinu. 

Jedina opcija da se ugovor proba osporiti u parnici, odnosno utvrđivati njegovu ništavost, no uspjeh je krajnje neizvjestan. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija