Jump to content

Autorski ugovor i studentska prava


Merzlota

Preporučene objave

Pozdrav,

može li me netko uputiti u dilemu oko autorskog ugovora i studentskih prava. Čitala sam prethodne objave na ovu temu, ali nije točno ono što meni treba budući da je bilo riječ o stranim firmama.

Naime, dobila sam posao u prevoditeljskom području, ali poslodavac (firma je u HR) je rekao da nisu u suradnji sa SC-om i da jedino mogu raditi preko autorskog ugovora. Ono što mene zanima je utječe li rad preko takvog ugovora na moja studentska prava? Što se tiče uplata i poreza, ne bih se htjela zezati s PayPalom jer im je služba za korisnike očajna i radije bih pošteno platila porez, nego mućkala okolo. Glavni problem mi je zadržavanje studentskog statusa i prava koja idu uz to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac, odnosno u ovom slučaju naručitelj će obračunati i plaćati porez za Vas prilikom isplate autorskog honorara. Dok god taj prihod nije godišnje veći od 15.000,00 kn, vjerujem da neće biti problema, jer, barem zasad, HZMO i fakulteti nisu povezani. Međutim, s obzirom da je porez na dohodak 24%, a da je naknada Studenskog servisa 12%, svakako ohrabrite poslodavca da razmisli o tome, bilo da Vas plaća manje, bilo da Vama daje više, a plaća manji porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija