Jump to content

sporazum o otplati parničnog postupka


Irenchi

Preporučene objave

Ispričavam se ako moj upit ne spada u ovu temu i na duljini posta. Prije 5 godina sam stradala pri naletu vlaka za željezničkoj stanici. Imam teško ozljedu glave i mozga te sam 100% invalid. Moji roditelji su pokrenuli parnicu za naknadu štete u dobroj namjeri da se meni kad njih ne bude, omogući skrb i izgubili smo. Ne ulazim u razloge gubitka spora, ali pravomoćnom presudom dužni smo roditelji i ja podmiriti troškove postupka drugoj strani, što iznosi cca 200 000 kn. Kako sam ja na bolovanju 50%, otac i majka u mirovini, od čega otac isto 100% invalid jer mu je amputirana noga, išli smo s namjerom da oko 4000kn, što je puno više od četvrtine primanja koje bi se uzelo ovrhom, čak i više od polovice, mjesečno izdvajamo za podmirenje troškova jer odjednom ne možemo nikako. Radi se o činjenici da suprotna strana ne želi otpustiti ni kamate, nego su, s obzirom da su omogućili obročnu otplatu, i na to vrijeme stavili kamatu. Odnosno, zatezna kamata teče od 2018 godine do isplate.  Moje pitanje je da li je praksa da se barem kamata otpusti prilikom obročne otplate i koje su naše mogućnosti jer se iskreno, nama ni ovrha ne čini kao loš odabir, s obzirom okolnosti.

 

Zahvaljujem, I

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na vjerovniku je da odluči, da li će Vas osloboditi plaćanja kamate ili ne. Međutim, prilikom ovakvih obročnih otplata vjerovnik je dužan poštovati zakon, a koji jasno kaže, da ako dužnik pored glavnice duguje i kamate i troškove, prvo se namiruju troškovi, zatim kamate i napokon glavnica.

Zašto ste dužni roditelji i Vi zajedno, a ne samo Vi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma zato jer smo svi zajedno bili u sporu. znači, ovrha nam ne gine.... zanima me da li ima kakve šanse da se zaštiti jedina nekretnina prilikom ovrhe? s tim da u sporazumu koji su poslali da potpišemo, solemniziramo i vratimo njima piše samo iznos iznos glavnice, iznos rate i broj mjesečnih obroka sa zateznom kamatom. kako da mi uopće izračunamo tu zateznu kamatu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

napominjem da smo i otac i ja 100% invalidi, a mama teški srčani bolesnik... i zato smo prilikom traženja nagodbe, molili da nam se barem otpiše kamata. Na početku smo kontaktirali preko odvjetničkog društva koje zastupa jedno od društava kojima smo dužni namiriti troškove, znači 2 su društva, svakom dugujemo po cca 100 000 kn,  Za naš slučaj je bio zadužen odvjetnički vježbenik koji je u više navrata rekao izričito kako NEMA kamate. Unatrag mjesec dana se ne želi javiti kad ga telefonski pokušavamo kontaktirati. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 32 minuta, Irenchi je napisao:

zanima me da li ima kakve šanse da se zaštiti jedina nekretnina prilikom ovrhe?

Dok se putem primanja ovršenika mogu redovno prisilno namirivati, nekretnina nije ugrožena.

Prije 33 minuta, Irenchi je napisao:

kako da mi uopće izračunamo tu zateznu kamatu?

Možete dati nekome da Vam to izračuna, npr. računovodstveni servisi ili na Fini.

Prije 22 minuta, Irenchi je napisao:

Za naš slučaj je bio zadužen odvjetnički vježbenik koji je u više navrata rekao izričito kako NEMA kamate

Ako su im presudom priznate kamate, tada oprost istih ovisi isključivo o njihovoj dobroj volji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 7 minuta, Borbena7 je napisao:

Dok se putem primanja ovršenika mogu redovno prisilno namirivati, nekretnina nije ugrožena.

I s obzirom da su iznosi koje prisilno skida Fina oko 1000 kn sve zajedno? mislim, po tome ćemo doživotno otplaćivati kamatu... ne znam, u izrazito smo lošoj situaciji, osobe s teškim invaliditetom, radno nesposobni...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, Irenchi je napisao:

I s obzirom da su iznosi koje prisilno skida Fina oko 1000 kn sve zajedno?

Da, to je dovoljno da ne mogu dokazati da ovrha nije moguća na novčanim sredstvima/primanjima da bi im sud mogao odobriti ovrhu na nekretnini.

Prije 3 minuta, Irenchi je napisao:

mislim, po tome ćemo doživotno otplaćivati kamatu... ne znam, u izrazito smo lošoj situaciji, osobe s teškim invaliditetom, radno nesposobni...

Žao mi je, samo sam Vam htjela predočiti stvarno stanje. Ali tko zna, možda se jednog dana nađe na strani vjerovnika netko tko će biti spreman oprostiti te kamate. Nikad se ne zna... Sada otplaćujte koliko možete ili ih pustite da se prisilno namiruju, kako Vam je već lakše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. još samo jedno pitanje... s obzirom da se radi o 2 vjerovnika, jedan će se početi  naplaćivati odmah, dok će drugi čekati.  da li je tom drugom moguće uplaćivati dio svaki mjesec koliko možemo, bez obzira što nije u redu naplate, da se smanjuje kamata/glavnica i da li on može tražiti od suda da krene na jedinu nekretninu/pokretninu iz razloga što se ne može naplatiti iz novčanih sredstava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija