Jump to content

Kupnja poljoprivredne čestice i razvrgnuće suvlasništva


virtalni

Preporučene objave

Poštovani,

kako izvesti sljedeće:

čestica poljoprivrednog zemljišta, vlasništvo/posjed 1/1 od osobe A.

Osoba B bi kupila cca 1/6 zemljišta (proizvoljno određenog djela zemljišta) te stupila u vlasništvo/posjed 1/6 - proizvoljno(dogovorenog) djela zemljišta.

Osoba B bi upisala svoje vlasništvo  u zemljišnik/katastar

te bi se onda krenilo na parcelizaciju, gdje bi predpostavljam obe osobe bile upisane na obje čestice sukladno svojim suvlasničkim udjelima.

I oda nakon cjepanja čestice na "dvije nove" provesti ugovor o razvrgnuću suvlasništva čime osoba A i B postaju 1/1 vlasnici svojih čestica.

Za napomenuti je da zemljište u zemljišniku nema upisanu površinu, dok u katastru ima.

Hvala vam lijepa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 14 minuta, slavko1941 je napisao:

Neće biti posebnih problema osim što će osoba B nakon razvrgnuća morati platiti porez na 2/6.

Koliko sam upućen neće biti poreza za razvrgnuće:

"

(KLASA: 410-01/17-01/1371, UR BROJ: 513-07-21-01-17-2) 

Porezna uprava od 27. lipnja 2017.

Člankom 13. Zakona propisana su opća oslobođenja od plaćanja poreza na promet nekretnina, prema kojem su, između ostalih osoba, poreza oslobođene i osobe koje razvrgnućem suvlasništva ili pri diobi zajedničkog vlasništva stječu posebne dijelove te ili tih nekretnina, neovisno o omjerima prije i nakon razvrgnuća suvlasništva ili diobe zajedničkog vlasništva.

Sukladno navedenom članku, porez se ne plaća ako se nekretnina ili više njih steknu rješavanjem imovinskopravnih odnosa sklapanjem ugovora o razvrgnuću suvlasništva ili ugovora o diobi zajedničkog vlasništva neovisno o omjerima prije i nakon sklopljenog ugovora.

Slijedom navedenog, porezni obveznici koji stječu u vlasništvo nekretnine koje su predmet razvrgnuća, oslobođeni su plaćanja poreza."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda će moja supruga tražiti povrat od Porezne uprave jer je morala platiti porez na dio nekretnine nakon razvrgnuća zajednice iako je taj dio prije razvrgnuća bilo suvlasništvo sa njezinim bratom , a po razvrgnuću je pripalo njoj.

Svaku transakciju nekretnine mora se prijaviti poreznoj upravi, a oni procjenjuju koliko vrijedi i donose rješenje o porezu. Meni se čini da je i ovaj upit usmjeren na podatak dali se ili na takvu transakciju mora platiti porez ili ne. Mislim da će platiti porez.

A evo jedan scenario: recimo da imam posjed sa kućom koja vrijedi oko milijun eura u prvoj zoni u centru Zagreba. Zainteresiranom kupcu prodam 1/6. On na tu jednu sestinu plati porez. Nakon upisa idemo u razvrgnuće pola pola. Kupac ne plati porez. Nakon upisa prodam svoju polovicu kupcu i on samo na tu polovinu plati porez što znači da je uštedio plaćanje poreza na 2/6 vrijednosti. Nije malo.

Ipak to neće ići

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osoba A je vlasnik zemljišta, prodaje 1/6 zemljišta. Prije svega je potreban geodeta da omeđi zemljište i odredi novu među prema dogovoru. Na osnovi toga radi geodetski elaborat (oko 2.000,00 kn) i upisuje novu situaciju u katastarski operat sa nove dvije čestice  i površinom svake. Katastar šalje u gruntovnicu novo stanje još uvijek isti vlasnik. Sada dio koji prodaješ odeš bilježniku da izradi ugovor (uzima naknadu (oko 400,00 - 500,00 kn) za svoj posao i šalje sve u poreznu upravu, porezna procjenjuje vrijednost i tereti kupca. Porez je trenutno 3% od vrijednosti, dok uskoro neće biti poreza (ministar najavio, pred postavka je 01.01.2021)

Ovo vrijedi za poljoprivredno zemljište dok za građevinsko treba otići u ured za prostorno uređenje, te prvo izlazi njihov referent na teren

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 14 minuta, scvrtil6 je napisao:

i upisuje novu situaciju u katastarski operat sa nove dvije čestice  i površinom svake. Katastar šalje u gruntovnicu novo stanje još uvijek isti vlasnik.

ovo sve sve radi prije prodaje ikakove,

a provedba ovoga dvoje moze potrajati i potrajati...

vi ste ovdje pisali o parcelizaciji zemljista, gdje se odvoji 1/6 u novu cesticu te nakon odvajanja proda samo nova cestica....

--- to sve znam, ali nazalost zbog dugotrajnosti tog postupka, isti bi se preskocio i islo bi se u kupovinu 1/6 "idealnog djela", pa onda bi oba vlasnika slozno isli u parcelizaciju, a naknadno i na razvrgnuce suvlasnistva...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa vi ste vlasnik zemljišta 1/1, ne razumijem koje razvrgnuće

 

Upisom promjene vlasnika u zemljišnu knjigu može se promijeniti vlasništvo cijele nekretnine ili idealnog dijela nekretnine upisane u zemljišnoknjižni uložak, ali ne i promijeniti vlasništvo određenog fizičkog dijela zemljišne čestice koja je upisana u zemljišnu knjigu. Dakle, ne može se upisati vaše vlasništvo , primjerice, samo na zapadnom dijelu parcele kvatrature 500 m2, a da druga osoba bude vlasnik istočnog dijela i obrnuto. 
Da biste promijenili vlasništvo na određenom zemljištu koje je u katastru i u zemljišnoj knjizi upisano kao jedna zemljišna čestica, treba najprije provesti postupak parcelacije, tako da se fizički dio zemljišta koji treba prijeći u vaše vlasništvo formira kao nova katastarska čestica.
Zatim se ta čestica treba otpisati iz zemljišnoknjižnog uloška u kojemu je dotad bila upisana i pripisati u novi zemljišnoknjižni uložak, u kojem ćete vi biti upisani kao vlasnik.
Za formiranje nove katastarske čestice trebate angažirati ovlaštenog geodetskog stručnjaka kako bi načinio geodetski elaborat na temelju kojeg će se provesti cijepanje susjedove čestice na dvije zemljišne čestice - na jednu koja ostaje u vlasništvu susjeda i na drugu koja prelazi u vaše vlasništvo. Zatim će sadržaj već sklopljenog ugovora o kupnji zemljišta od susjeda trebati uskladiti s novim stanjem u katastru (najbolje je za to angažirati stručnu osobu),nakon  čega će se promjena koja je provedena u katastarskom operatu moći provesti i u zemljišnoj knjizi.
Skrećem pozornost na mogući problem sa parcelacijom,ovo iz razloga što važeći propisi znatno ograničavaju mogućnost parcelacije zemljišta, jer je propisano da se parcelacija zemljišta unutar granica građevinskog područja i parcelacija građevinskog zemljišta izvan granica tog područja može provoditi samo u skladu s rješenjem o uvjetima građenja, lokacijskom dozvolom, rješenjem o utvrđivanju građevinske čestice i detaljnim planom uređenja, radi čega se najprije interesirajte kod ovlaštenoga geodetskog stručnjaka o mogućnosti parcelacije i troškovima povezanim s parcelacijom susjedove zemljišne čestice

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve sto što ste rekli stoji, no koliko sam ja upućen može se i odraditi na ovakav način!:

vlasnik prodaje idealni dio 1/6 zemljišta, novi vlasnik se upisuje na 1/6 idealnog djela.

novi vlasnik sa 1/6 i stari vlasnik s 5/6 pokrecu suglasno postupak cijepanja tj odvajanja fizicki dijela cestice (1/6) u novu cesticu.

kada se to provede. formiranje su dvije cestice gdje su u obe upisana oba vlasnika sa 1/6 i sa 5/6,

nakon toga se pokrece postupak razvrgnuca suvlasnistva gdje novi vlasnik stece vlasnistvo 1/1 na novoj cestici, a stari vlasnik na "staroj cestici" 1/1

 

postupak parcelizacije ne bi trebao biti problem jer se poljoprivredno zemljiste nalazi van GUPa, daleko od ikakvog prostornog plana uredjenja, gradjevinske zone i sl...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, može biti, ja sam pisao iz svog iskustva prije nekoliko godina, građevinsko zemljište. Ne razumijem na koji način može kupiti 1/6 zemljišta ako ne provedete sve opisane radnje, po meni to može prodaja bez parcelacije i geodete samo u slučaju prodaje u cijelosti

Ja jesam neiskusan, ali nije mi jasno  čemu otvarati temu kada je po vašim postovima vama sve poznato i na svaki pokušaj davanja savjeta uporno proguravate svoje stavove i mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija