Jump to content

Darovni ugovor za automobil (ako postoji dug)


SanjaD27

Preporučene objave

Poštovani svi,

Sestra mi je u financijskim problemima. Trenutno nije u bankovnoj blokadi niti postoje vjerovnici koji od nje nešto traže. Postoji porezni dug koji još nije stigao na naplatu, samo rješenje je dobila, a pošto je ona trenutno bez posla u neizvjesnosti je dali će ga moći sanirati. Od imovine posjeduje automobil vrijednosti oko 10000€. Planirala je darovnim ugovorom prenjeti vlasništvo na mene za svaki slučaj. Dali nam možete pojasniti može li se ovaj ugovor poništiti od strane porezne uprave ukoliko ona primjerice kroz 2,3 mjeseca ne bude u stanju sanirati dugovanja?

Inače, ukoliko vas zanima, dugovanja se odnose na obrt koji je zatvorila, dohodci su u pitanju, obaveze koje sama sebi uplaćuje, mirovinsko i zdravstveno, točnije nije redovito uplaćivala. Postoji i nekakva sitna kazna vezana za to, ali kao što sam napisala ne postoji još nikakva potražnja od strane porezne za tim. Dakle u trenutku kada bi nas dvije sklopile takav ugovor sve je pod normalnim okolnostima.

Dali ja kao nova vlasnica automobila ovdje mogu biti gonjena ukoliko se posumnja da ovaj ugovor sklapamo iz razloga da bi ona izbjegla moguću zapljenu?

Mnogo hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete biti gonjeni, barem ne u kaznenom ili prekršajnom smislu. Sestra neka pristupi sklapanju upravnog ugovora radi plaćanja poreznog duga na rate, ako to bude u mogućnosti, pa možda niti ne bude potrebe za ovakvom radnjom. Vozilo Vam može darovati, a ako Vam daruje, u roku od 3 godine država može ići u postupak radi pobijanja pravne radnje dužnika usmjerene na onemogućavanje naplate vjerovnika, protiv Vas i protiv sestre, ali to je građanska parnica, ne kazneni ili prekršajni postupak. 

Međutim, zasad mi nije poznato da je država išla u postupke radi ovrhe nad pokretninama, češće je stavljala založno pravo na vozila i nekretnine radi osiguranja naplate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija