Jump to content

Oporuka i obiteljska kuca sa 3 nasljednika


MatejL

Preporučene objave

Postovani,

otac nam je tesko bolestan i htio bi napisao oporuku u kojoj ostavlja obiteljsku kucu svojoj supruzi, sinu i kcerci. Omjeri nisi jednaki, jer nije ni moguce potrefit da je jednako i zbog vise drugih razloga ne moze bit jednako. Primjerice, sestra nikad nije sudjelovala u bilo kakvim troskovima, ulaganjima i tako pa po ocu treba dobit nesto manje od mene.

Situacija je takva da je to velika kuca koja u sebi ima 6 odvojenih stanova, ali oni nisu etazirani. U projektu za legalizaciju navedeno je samo da su 3 etaze, posto je kuca p+2.

Dali je u redu da otac u oporuci napise nesto ovako:

 

Ja, Pero Peric (oib:) ostavljam svojim nasljednicima sljedece:

1. Dio kuće na adresi xy, postanski broj, katastarska cestica broj, vidljivo na tlocrtu broj 1 (potkrovlje), oznaceno kao "dio kuće broj 1", unutar plave linije, ostavljam svom sinu xy (oib:)

2. ....

3. ....

4. Dio objekta na adresi xy, postanski broj, katastarska cestica broj?, vidljivo na tlocrtu broj 2 (1 kat), oznaceno kao "dio kuće broj 4", unutar zelene linije, ostavljam svojoj kcerci xy (oib:)
 

Znaci, mi smo kopirali tlocrte iz projakta o izvedenom stanju i na tlocrtu svakog kata oznacili stan sa recimo plavom linijom ili ako je nasljednim mama oznacili smo sa crvenom i tako dalje..

Dali je to u redu i dali se moja sestra koja je jedino i upitna dali se slaze sa tim, mora slozit ili moze trazit da se to pobije? To odvajanje dijelova kuce bi nakon oceve smrti i kad bi isli dalje sa renovacijom kuce posluzilo kao temelj za etaziranje, jer je tocno oznaceno koji dio kuce ide kome i sve je dosta jasno, ali zanima me pravno dali to ipak ne stoji i dali je potrebno to drugacije napravit?

Bio bi zahvalan na sugestijama..
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , Matrix je napisao:

Oporuka je razredba posljednje volje ostavitelja, međutim u ostavinskom postupku takvo opisno raspolaganje ne može se provesti kroz zemljišne knjige, što će reči da bi se morali utvrditi suvlasnički dijelovi za svakog nasljednika. 

A kako ih utvrdit u oporuci? Ovako opisat koje dijelove kuce tko dobiva i specificirat koja je netto kvadratura tih stanova i zajednickih dijelova kuce, okucnice, ili?  Kad bi to tako napravili dali bi to jedan od nasljednika mogao nekako osporavati? Koliko sam shvatio sestra bi dobila vise od nuznog dijela, tako da sumnjam da bi uopce imala neku osnovu za zalit se ali malo se brinemo jer bi to zakompliciralo cijelu situaciju. U biti bi mama dobila najmanje, tj. 1 stan ali ona ni ne zeli nista vise od tog i potpuno je suglasna sa prijedlogom oca kako da se to podijeli.. 

Sestra je nazalost odbila uopce se ista dogovarat, tako da zelimo bit sigurni da ne dode do komplikacija za sve nas...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija