Jump to content

Brzo gašenje naslijeđenog poslovnog subjekta


Klepetan

Preporučene objave

Poštovani,

Par pitanja za koja trebamo mišljenje. Prema ostavinskoj naslijeđujemo poduzeće koje ne posluje (nema prometa) i nitko od nas ne namjerava preuzeti poslovanje, a jasno je da moramo preuzeti sva eventualna dugovanja poslovnog subjekta. Namjera nam je što prije pokrenuti gašenje pa nas zanima sljedeće, preferencijalno odmah na ostavinskoj:

  1. Smijemo li prije pravomoćnosti ostavinske od porezne uprave tražiti potvrdu da poduzeće nema dugovanja odnosno popis dugovanja koje to poduzeće ima
  2. Ako ima dugovanja smijemo li plaćati s naših privatnih računa kako bismo do zadnje ostavinske imali potvrdu porezne o nepostojanju dugovanja
  3. Moramo li se prvo upisati u registar kao vlasnici ili možemo pokrenuti gašenje subjekta uz samo pravomoćno rješenje ostavinske (prvo bilježnik pa sud)

Jasno je i nesporno da po gašenju poduzeća dvije godine odgovaramo za bilo kakve eventualne dugove prema vjerovnicima.

 

Hvala na mišljenju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ne znam za taj dio priče jer se nikad nisam susretao s time ali možete preko knjigovođe ako koristi firma sustav e porezna vidjeti ima li firma dugova prema državi i u kojim iznosima. Logika mi kaže ne prije nego što dobijete rješenje jer samo vlasnici imaju pravo uvida.

2. Općenito praksa je u takvim slučajevima da se firma dokapitalizira ili se novac uplati na ime kapitalnih rezervi i da se onda plaća sa firminog računa zbog završnog računa kojeg knjigovođa mora napraviti, a ovako ćete mu otežati. 

3. Vi sa sudom nemate ništa niti trebate ići kod njega. Kod bilježnika se sastavlja izjava o skraćenom postupku likvidacije koju on šalje po službenoj dužnosti na sud. Bilježnik će najvjerojatnije odmah poslati/provesti rješenje o nasljeđivanju na TS tako da bi trebali odmah moći sastaviti izjavu o skraćenom postupku likvidacije 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija