Jump to content

bračna stečevina


Ivan Bukovski

Preporučene objave

Poštovanje..u tjeku sam brakorazvodne parnice pa me zanima koja su moja prava poslje rasatve... ukratko.. uložio sam dosta novaca u kuču koju je supruga nasljedila od pokojnog oca.. znači kompletna adaptacija kuče (pvc stolarija, centralno grijanje..namještaj..pločice i laminat)tj od njene nasljeđene kuće jedino nisam dirao wc i kupaonu..dizao sam kredite da bi to renvirali..nemam račune al imam slike koje sam fotografirao kao siječanje na nešto ljepo, pa me sad zanima dali se to na sudu može prestaviti kao dokazni materijal.. supruga me prijavila na CZSS kao obiteljskog nasilnika i dobio sam 3 mj zabrane prilaska kuči (11.10.2020 do 11.01.2001)  odvjetnica mi je rekla da poslje zabrane mogu doči po svoje stvari.. sad me zanima koje su to "moje" stvari. Strah me je ponovo uč u kuču da nebi opet zvala policiju i onda moram u zatvor na 3mj. trenutno sam na bolovanju i u podstanarkom stanu, osim veša i kompjutera ostalo mi je jako puno stvari koje bi htio uzet, npr smart tv, usisavač, visoko kvalitetno posuđe.itd, i još me zanima o povratku dijela uloženog u tu kuču... prije nego što mo se vratili u njenu kuču ja sam sam radio i plačo podstanarski stan cca 7 god. kad smo se vratili u njenu kuču ona nije radila( zaposlila se u 11 mj 2018) a od 4mj 2015 sam ja plačao režije i ulagao u kuču... Molim vas pomoč jer plačam kredit 3000kn (do 2 mj 2029)  za njenu kuču u kojoj ona sad uživai još kad krene alimentacija neču imat za život... nadam se da ču dobit dobar savjet 

LP ivan Bukovski

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Ivan Bukovski je napisao:

. . uložio sam dosta novaca u kuču koju je supruga nasljedila od pokojnog oca.. znači kompletna adaptacija kuče (pvc stolarija, centralno grijanje..namještaj..pločice i laminat)tj od njene nasljeđene kuće jedino nisam dirao wc i kupaonu..

Poštovani da probamo odgovoriti kako ste činjenično opisali.... 

Dakle, iz ovog što navodite, imali bi pravo potreživanja, jer ste ulagali u "tuđu", njezinu nekretninu, no u tom slučaju bi ona imala pravo potraživati od Vas plaćanje stanarine (za oboje postoji rok zastare).. . 

E sada, sud će to ulaganje, najvjerojatnije, tretirati kao poboljšanje uvjeta stanovanja, kako za nju, tako i za Vas.. 

   - No ovaj Vaš navod iz temelja mijenja stvar:

, Ivan Bukovski je napisao:

..dizao sam kredite da bi to renvirali..

   ...ako je to renoviranje vršeno sredstvima kredita koje spominjete, tretira se, bez obzira što ste Vi otplaćivali kredit, da je ona na drugi način (pranjem, čišćenjem, pospremanjem idr. poslovima) pridonosila bračnoj zajednici.. 

, Ivan Bukovski je napisao:

. odvjetnica mi je rekla da poslje zabrane mogu doči po svoje stvari.. sad me zanima koje su to "moje" stvari...

Odnosi se na Vaše osobne stvari (odjeća, obuća i drugo što ste posjedovali prije zaključenja braka i početka bračne zajednice, tj. unijeli u bračnu zajednicu).. 

, Ivan Bukovski je napisao:

.. npr smart tv, usisavač, visoko kvalitetno posuđe.itd.. 

Ako je ovo što navodite kupljeno (stečeno) za vrijeme trajanja bračne zajednice, to ne predstavlja Vašu osobnu imovinu, već bračnu stečevinu i pripada, u jednakim dijelovima, i Vama i njoj bez obzira tko i na koji način je kupio, jer ako ona tada nije radila, već je kupljeno za novce koje ste Vi zarađivali, ali je ona na drugi način pridonosila bračnoj zajednici i sve stečeno se tretira kao zajednička bračna stečevina i dijeli se na pola između nje i Vas.. 

, Ivan Bukovski je napisao:

.. ona nije radila( zaposlila se u 11 mj 2018) a od 4mj 2015 sam ja plačao režije i ulagao u kuču..

...ali je na drugi način pridonosila bračnoj zajednici (prala, kuhala, peglala, spremala, čistila i radila dr. poslove)

  - Da dosta teška situacija po Vas koja se može riješiti samo u postupku utvrđenja i podjele bračne stečevine kad se utvrdi stvarno činjenično stanje koji postupak nema veze sa rastavom braka, možete ga pokrenuti prije, za vrijeme trajanja postupka za razvod braks i poslije razvoda braka.. 

  Zasigurno imate dosta prava, ali kažem, ta prava će se utvrditi u postupku utvrđenja i podjele bračne stečevine.. 

  Bilo bi najbolje, ako je ikako moguće, da si uzmete odvjetnika stručnog za Obiteljsko pravo, jer ćete, tu zavrzlamu, sami jako teško riješiti.. 

Sretno Vam i držite se..!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija