Jump to content

Dvoje djece - dva skrbnika


JLP

Preporučene objave

Pozdrav svima i sve pohvale...

Situacija je sljedeća: Razveden sam, dvoje djece ( 11 i 5 god.) bivša supruga je skrbnik, plaćam alimentaciju 2000 kn. Od samog početka rastave stariji sin je za to da živi samnom ali budući da se njih ništa nije pitalo stvari su poslozene tako. Koliko sam upoznat kad djete napuni 12 god. ima pravo izjasniti se... Zanima me ako bude tako i izjasni se da bi živio samnom a mlađi sin i dalje nema pravo glasa te "ostane sa suprugom" (mislim cisto pravno) Šta se u tom slucaju dešava s alimentacijom ? Logično bi bilo ja njoj - ona meni tj. nitko nikome... Nadam se da shvaćate pitanje - hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno mi je da i dalje ostajemo roditelji ali ovo potencijalno bitno mjenja stvari... Bivsa supruga daje sve od sebe da mi zagorca zivot, na sve nacine izbjegava da se cujem i vidim s djecom iako to oni zele i pri tome ih zanemaruje... Nekad tjednima ih nemogu ni telefonski kontaktirati jer me blokira, oduzme im tel. kartice i sl. Očajan i frustriran sam u cijelom situacijom, radujem se ljetu da sin napuni 12 god. i nadam se boljim vremenima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , ivistipe je napisao:

Prijavite ju css.

Bili svi na CZSS-u i nikom nista, ona se opet ne drži dogovora... Tu i tamo ih pusti kod mene ako joj odgovara ili nema dadilju... Zapravo fokus mi je na tome da djete ima zelju zivjet samnom sto na neki nacin donekle rijesava stvar

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad govorimo o pravu djeteta na iskazivanje volje i mišljenja onda je situacija sljedeća (ovo pišem jer vidim da baratate poluinformacijama i netočnim informacijama): od 01.08.2010. u Hrvatskoj je u primjeni Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava koja je po svojoj snazi iznad nacionalnih zakona. Kako ne bi duljio navest ću samo najznačajnije što ta Konvencija omogućuje djeci u zaštiti njihovih prava: 1. pravo na iskazivanje volje i mišljenja, 2. pravo da budu upoznata u skladu sa svojom dobi sa postupkom koji se vodi u njihovo ime, 3. pravo da budu upoznata u skladu sa svojom dobi sa svim posljedicama postupka koji se vodi u njihovo ime.

U tom pogledu stav Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, a što se najbolje vidi i iz postupka koji je vođen pred sudom u predmetu Sahin protiv Njemačke, je sljedeći: volja i mišljenje i vrlo malog djeteta moraju se na adekvatan način ispitati.

Naime, u predmetu Sahin protiv Njemačke kad je pokrenut postupak pred nacionalnim sudom dijete je imalo 2 godine, kad je postupak završen dijete je imalo 5 godina. Kao bitnu zamjerku postupku pred nacionalnim sudom Europski sud je našao u činjenici da nacionalni sud niti u jednom trenutku nije ispitao djetetovu volju i mišljenje.

Tako ispitana volja i mišljenje nije u konačnici obvezujuća po sud, ali sud onda mora detaljno obrazložiti zašto ne.

Tako da u eventualnom budućem postupku kojeg bi pokrenuli vašoj djeci biti će imenovana posebna skrbnica koja ima upravo zadatak ispitati volju i mišljenje djece. Nerijetko se dešava da posebne skrbnice nemaju dovoljno kompetencija za ispitivanje volje i mišljenja djece jer za tako nešto nije dovoljno biti samo pravne struke, već se treba nešto znati i o razvojnim potrebama djece, mentalnom zdravlju djece, privrženosti, ipak to se mora obaviti jer ako se ne obavi radi se o ozbiljnoj povredi prava djece.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve jasno, sve ima logike... Kontaktirao sam psihologinju na CZSS-u, slozili smo se da bi bilo dobro pokrenuti rad s djecom u obiteljskom centru kako bi se prikupilo više informacija. 

U našem prvom susretu prije koji tjedan pokusali smo dogovoriti jedan tjedan  srijedom i petkom popodne viđanja mene i djece a drugi tjedan od petka do nedjelje kako je u riješenju. Međutim majka nase djece i dalje tvrdoglavo se drzi rijesenja tj. svaki drugi vikend (sto je njeno pravo) ali u međuvremenu mi onemogući bilo kakav kontakt s djecom. Dadilju i tetu s kojima djeca provode velik dio vremena ni nakon pola godine nisam upoznao, nasa se komunikacija svela na uvrede kojima me uspjela isprovocirat i na koje sam prvi put odgovorio (porukom uvredljivog sadrzaja) za sta me je i prijavila te sam priveden pred starijim sinom (11 god.) i svojim roditeljima u pritvor na 17 sati te pred sudom drugi dan određena mi je kazna 2000 kn i zabrana kontakta i blizine na bilo koji nacin (10 dana) zbog nasilja u obitelji. Iako ne zivimo zajedno i ne vidimo se po zakonu to je tako. Iskreno se nadam da će u budućnosti ona doć do doze razuma jer to je jedino što moze promjeniti stvari. Do tad... samo molitva i strpljenje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija