Jump to content

Porez na investicijsku dobit i porez na dividende


Ivaan97

Preporučene objave

Poštovani,

Imam par pitanja, ukratko:

Da li se plaća porez na investicijsku dobit (dakle, dobit od investiranja u dionice na burzi, tocnije :NYSE) i koliki je taj porez?
Takodjer, da li moram podnositi JOPPD obrazac za prihod od dividendi koje primam tokom godine i koliki je taj porez?

Istraživao sam sam malo i pronašao da navodno nema poreza na dobit ispod 7.500.000 kn godišnje, da li sam u pravu?

Hvala unaprijed na odgovorima, ukoliko imate još koji savjet slobodno pišite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Da, 12% poreza na dohodak plus pripadajući prirez (od 1.1. 10%)

2. Da, ista stopa kao broj dva

3. Ovo je neka greška. Prema pragu bi rekao da se odnosi na firme koje plaćaju porez na dobit, a 7,5 milijuna je granica koja određuje po kojoj stopi plaćaju porez (tako da stavite link da vidimo o čemu se radi)

Nemoguće je da nema poreza jer prihod od dividendi upada u poreze od kapitala, a pogotovo za dividende iz SAD-a s kojim nemamo ugovor o sprječavanju  dvostrukog oporezivanja tako da se mora platiti njihov porez i uz to još i naš 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aha, hvala lijepo na pomoći. Pregledao sam opet porezni zakon, napisali su prvo "od" 7.500.000 kn 12% a onda dolje ispod "do" 7.500.000 12%, dakle, obična greška autora članka na stranici. Našao sam i dividende, hvala na potvrdi i trudu.

 

I evo ako itko čita i zanima ga: u 2021 smanjuju na 10%

uređeno: od Ivaan97
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@elena2222, nisam ekspert, ali mislim da je svejedno potrebno platiti porez na dobit kada se taj novac prebacuje na svoj osobni račun s obzirom da brokerske platforme izdaju račun na kojem piše koliko ste uložili, s kojim ste dionicama trgovali i koliki je Vaš +/- pri prodaji dionica. Dakle sve je transparentno i pretpostavljam da se zbog toga obračunava porez na dobit. Druga priča je da sam prije trgovao s aplikacijom Revolut i oni su mi uplatili novac pod nazivom "priljeva" i napisali u mailu s računom sitnim slovima da je taj priljev oslobođen poreza na temelju nekog čl. zakona RH, potražiti ću mail jer me baš zanima kako oni pravdaju taj "priljev" i šta im to znači točno. Trenutno sam na T212 i nisam još isprobao dizanje novca, ali hoću jer me zanima kako oni obračunavaju dobit, da li to spada pod priljev ili ne, da li će mi opalit porez ili postoji neki način pravdanja. U svakom slučaju, moj savjet je amaterski i trebate nekog ozbiljnijeg da Vam da savjet jer se tu radi o porezu s kojim se nitko ne voli zezati, dakle, nadam se da će nam netko od stručnih osoba olakšati cijeli ovaj proces investiranja u RH s obzirom da smo komplicirana država s malo mogućnosti.

uređeno: od Ivaan97
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija