Jump to content

Poslovno uvjetovan otkaz sa ponudom novog ugovora


svjakov

Preporučene objave

 Poštovani,

 

Dob 64+

Prema mojim saznanjima moje dosadašnje radno mjesto je ukinuto kao i cijeli odjel. Ponuđen mi je novi ugovor kojeg neću potpisati odnosno hoću otkazni rok i otpremninu na što poslodavac ne želi pristati.

Molim savjet o mojim opcijama u ovom slučaju, odnosno mišljenje dali je to utuživo . Također je u pitanju i nejednako postupanje s obzirom na slučaj da je druga osoba dobila mogućnost otkaznog roka i otpremnine bez uvjeta.

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako vam je napravljeno tako da vam je ponudjen novi ugovor o radu a kojega vi ne zelite potpisati onda je jedina mogucnost poslodavca da vam predlozi sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima (otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora) i ponudi vam taj isti ugovor koji vam je vec nudio a vi ga ne zelite potpisat, nakon 8 dana (ako ne potpisete i taj izmjenjeni ugovor)  nastupa vam otkazni rok prema ZOR-u i poslodavac vam je duzan ponuditi otpremninu.

Sve to mora pisati u tom ponudjenom izmjenjenom ugovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac mi je Pravilnikom o sistematizaciji ukinuo radno mjesto u podružnici u mjestu prebivališta, jednako onom koje ima u ostalih  sedam podružnica na cijelom području Hrvatske, a istodobno je, u jednoj od njih, već pet godina,  upražnjeno isto radno mjesto predviđeno istim Pravilnikom. Poslodavac mi je, dakle, otkazao ugovor o radu i ponudio znatno slabije plaćeno radno mjesto u dosadašnjem mjestu rada/prebivališta,  što ne mislim prihvatiti jer smatram da tužbom mogu osporiti otkaz,  ukazujući na obvezu poslodavca da me preraspodjeli na upražnjeno radno mjesto u drugoj podružnici. Jesam li u pravu ili ... ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, niste. Poslovno uvjetovani otkaz iz organizacijskih razloga ne obvezuje poslodavca da Vam nudi isto radno mjesto. On Vam i nudi radno mjesto, samo niže plaćeno. O poslodavcu ovisi kako će rasporediti radnike.

Naravno, osim ako pravilnikom o radu poslodavca ili kolektivnom ugovoru nije definirano drugačije, odnosno povoljnije za radnike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, pravilnikom o radu i ugovorom o radu, načelno, je utvrđena je mogućnost premještaja, odnosno obavljanja posla na cijelom području poslodavca ali i to, vjerojatno ne obvezuje poslodavca. 

Međutim, u mojem slučaju ne radi se o pravu poslodavca  da pobliže odredi način i mjesto obavljanja posla nego o zloporabi toga prava radi nastavka diskriminacije. Zloporabu prava ću dokazivati pravomoćnom presudom u radnom sporu za mobing u moju korist i donošenjem pravilnika o sistematizaciji, za vrijeme trajanja prethodnog spora, kojim je ciljano ukinuo samo radno mjesto u podružnici u kojoj sam bio raspoređen pri čemu, kod odlučivanja/usporedbe kojem će radniku (na istom radnom mjestu u svim podružnicama) otkazati nije primijenio kriterije po ZR-u (dob, staž i td.) jer mi, prema njima nisam prvi kojemu će otkazati ugovor. Mislite li da  ima "materijala" za potraživati pravdu sudskim putem ili sam opet u krivu ... ? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija