Jump to content

Problemi sa zemljišnom knjigom


Preporučene objave

Srdačan pozdrav svima!

Imam sljedeću situaciju. 2013 godine sam legalizirao klet (u sklopu katastarske čestice se nalaze klet i vinograd), te sam se ove godine odlučio da ću zatražiti priključak za vodu te priključak za struju. Priključak za vodu sam dobio, međutim priključak za struju. Za dobivanje priključka za vodu bio je dovoljan zahtjev ovjeren kod javnog bilježnika kojom se preuzima odgovornost za pravne nedostatke i potvrđuje izvanknjižno vlasništvo nekretnine. Za priključak za struju je potrebno biti upisan u zemljišnu knjigu  te tu nastaje moj problem. Naime, po katastru, odnosno katastarskom operatu su u posjednom listu čestice upisane 3 fizičke osobe (jedna od njih je moj otac) te jedna pravna osoba. Dok je u zemljišnim knjigama(gruntovnici) upisana jedna osoba, koja nije jedna od upisanih u katastar. Htio bih samo napomenut da smo 40 godina isključivi uživaoci objekta te vinograda, odnosno cijele katastarske čestice. Upoznat sam sa ˝Pojedinačnim ispravnim postupkom˝ međutim nemam ispravu (pravomoćno rješenje o nasljeđivanju kojim se stvarni vlasnik utvrđuje kao izvanknjižni vlasnik nekretnine, posjedovni list u kojem se stvarni vlasnik navodi kao posjednik nekretnine, ali i ugovor o kupoprodaji nekretnine ili ugovor o darovanju nekretnine koji zbog nekog nedostatka ne može biti osnova za upis uknjižbe stjecanja prava vlasništva nekretnine u zemljišnoj knjizi) kojim bih mogao pokrenuti postupak.  Moje pitanje glasi, na koji način srediti sve papire (katastar te gruntovnica) ili barem grutovnicu, ako je moguće tako nešto bez dugotrajnog i iscrpnog pravnog postupka. Sva mišljenja, sugestije i prijedlozi su više nego dobro došli. Zahvaljujem se na odvojenom vremenu i trudu.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
 • 2 months later...

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 • Slične teme

  • objavio danica golobic
   Molim za savjet kako prenijeti zemlju koja je u katastru na mojim prednicima, a u sudu-gruntovnici se vodi na zadrugu. To nisu zadruge iz soc. Jugoslavije več  iz vremena Austrougarske.
   Neslužbeno tumačenje sam dobila da kad je u nekoj obitelji bilo više odrasle braće sa svojim familijama a otac im umre ,onda se zemlja vodila na zadrugu kojoj se dodavalo prezime.(npr. zadruga Golobič) . Kako ja imam 70 god te je ta zemlja oduvjek moja tjmojih prednika na koji način mogu da je upišem u gruntovnici s obzirom da  ne znam gdje bi bili neki nasljednici. Mislim da je tu zemlju kupio moj djed negdje oko 1900 - 1910 god. Napominjem daje katastarska općina za moje mjesto  osnovana 1954 te da je tada ta zemlja upisana na mog oca ida je na nju plaćan porez sve do 1991 g. s obzirom da sam ja u mirovini te ne mogu plaćati odvjetnike postoji li neki jeftiniji način. unaprijed zahvaljujem i srdačno pozdravljam
    
 • Temu posjetio   0 korisnika

  No registered users viewing this page.

 • Online korisnici

×
×
 • Napravi novi...