Jump to content

Skrbništvo nad djetetom nakon njegove 14. godine?


-16kg

Preporučene objave

Pozdrav, imam pitanje - molim da mi se dodatno pojasni pošto stvar razumijem samo načelno - kada dijete napuni 14 godina starosne dobi, odnosno završni osnovnoškolsko obrazovanje, tada samovoljno može reći kod kojeg roditelja će ono živiti - odnosno citiram kako sam čuo od CZSS: "tada se i dijete sluša što ima za reći" - je li to i u kolikoj mjeri istinita tvrdnja te na koji način se ostvaruje/odnosno, koliko je to moguće? Je li zaista ako dijete kaže; "neću više stanovati s majkom, idem kod oca", a pritom ima 14 godina - je li to onda zaista "to", odlučujuće? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, dijete se pita za njegovo mišljenje i njegove želje i u većini slučajeva se uvažava to njegovo mišljenje i njegove želje, doduše, postoje i drugi uvjeti donošenja odluke o roditeljskoj skrbi (gleda se što je najbolje za dijete i u interesu djeteta, ali, kažem, pita se dijete i u većini slučajeva je njegovo mišljenje presudno za donošenje odluke

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidite odredbu čl. 130. Obiteljskog zakona. Dijete koje je navršilo 14 godina može samo predlagati dokaze, iznositi činjenice i sudjelovati u postupku u kojem se odlučuje o njegovim pravima i dobrobiti, ali i prije toga će u postupku djetetu biti dodijeljen posebni skrbnik, koji kao odvjetnik djeteta treba zastupati njegove interese, njegove želje i mišljenje. Dakle, posebni skrbnik će dati preporuku u skladu s onim što samo dijete želi, ako je dijete dovoljne dobi da može dati mišljenje. U praksi, već dijete u dobi od 7 ili 8 godina može dati mišljenje i izraziti želju s kojim roditeljem želi živjeti, i shvaća značenje izražavanja svoje želje. Sudovi takve želje uvažavaju, ali ovisno o okolnostima svakog posebnog slučaja, donose odluku u skladu s onime što je u interesu dobrobiti samog djeteta i mnoge okolnosti, ne samo želje djeteta, uzimaju se u obzir.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija