Jump to content

Preoblikovanje trgovačkog društva u javnu ustanovu


Pravnilaik

Preporučene objave

Trgovačko društvo (d.o.o.) koje ima dva suosnivača (JLS) ide u smjeru prodaje udjela u društvu jednog suosnivača drugome, gdje bi suosnivač koji prodaje udjel osnovao novu pravnu osobu sa sličnim djelatnostima postojećeg trgovačkog društva. Opcije su osnovati ili drugo trgovačko društvo ili javnu ustanovu. Molim za pojašnjenje koja je procedura, koliko košta, što je isplativije učiniti od navedenog: 1. nastaviti poslovati zajednički kao d.o.o. ili preoblikovati društvo u javnu ustanovu, 2. prodati/kupiti udjel i tko je u boljoj poziciji, 3. osnovati novu pravnu osobu i u kojoj formi? Također, koliko košta svaka od opcija? Radi se o djelatnosti lokalnog razvoja i intelektualnim uslugama (EU projekti). Hvala! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvijek je ista procedura; ide se kod javnog bilježnika kojem se kaže što želite i onda on vodi daljnju proceduru. Nekih 4000 kn njegovih i sudskih troškova kod preoblikovanja i još toliko računajte za izradu statuta i šta sve već ide plus ostali troškovi tipa promjene u vlasničkim listovima pravne osobe, u prometnim dozvolama, DZS-u i slično

1. Po meni je ovo najisplativija opcija jer jedna firma za dvije JSL obavlja posao tako da nema potrebe da svaka ima svoje zaposlenike, opremu, ne treba ponovo ulagati u zaposlenike. Ne vidim nikakvu korist od toga da se d.o.o. pretvori u ustanovu osim činjenice da se onda neće vidjeti prihodi i rashodi poduzeća ako vam je to cilj i možda je lakše dati novce ustanovi nego firmi u vlasništvu

2. U pravilu onaj koji kupuje je u boljoj opciji jer kupuje nešto što je uhodano i gdje nema puno ulaganja

3. Ne vidim smisao osnivanja novog društva osim ako niste u narušenim odnosima da ne mogu zajedno upravljati društvom. Sami morate procijeniti što vam se više isplati s aspekta oporezivanja, osnivanja, upravljanja

Dodatno kod kupoprodaje nisam siguran ali mislim da morate napraviti procjenu vrijednosti firme da ne bi kasnije ispalo da ste preplatili firmu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Miljko je napisao:

Dodatno kod kupoprodaje nisam siguran ali mislim da morate napraviti procjenu vrijednosti firme da ne bi kasnije ispalo da ste preplatili firmu.

S obzirom da su JLS u pitanju, vjerujem da će svakako morati napraviti procjenu vrijednosti poslovnog udjela od strane revizorske kuće.

Dobro je pitanje, također s obzirom da su JLS u pitanju, mogu li prijenos poslovnog udjela izvesti kroz neposrednu pogodbu, ili će morati provesti javni natječaj. To će također vjerojatno ovisiti o tome kolika je vrijednost poslovnog udjela.

Treća opcija, u kojoj se likvidira postojeće društvo i osniva novo (koje preuzima opremu i radnike) ili nova ustanova, možda je također izvediva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija