Jump to content

Istražni zatvor i dva uzastopna kaznena djela


telesisija

Preporučene objave

Marko je nasilan i razveo se od žene. Marko je bivšoj ženi nakon razvoda prijetio smrću i ona ga je prijavila. Sjedio je u istražnom zatvoru dva tjedna, a onda ga je dorh pustio. Marko je doma tjedan dana, a potom ga opet privode. Ovaj put ga nije prijavila bivša žena. Marko je sad već mjesec dana u zatvoru. Vjerojatno je fizički napao kolegu na poslu.

Ovako sam slikovito opisala slučaj. Pitanje koje želim postaviti je kakva je praksa kod dorha ako je netko friško izašao iz istražnog, a onda opet ponovi kazneno djelo? Drže ga mjesec, dva, godinu u zatvoru, ili do presude? Naravno, ovisi o težini djela. Pretpostavimo da je srednje težine, tipa fizički napad, ali ne teška tjelesna povreda. 

Ima li žrtva iz prvog slučaja pravo da ju dorh obavijesti u trenu puštanja počinitelja? Da se izbjegne situacija da se jedan takav nestabilan čovjek pravo iz zatvora pojavi nasred ceste i ostvari prethodnu prijetnju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema prakse, svaki predmet je za sebe. Istražni zatvor se može odrediti ako postoje zatvorske osnove - ako je netko u bijegu ili postoje okolnosti da će pobjeći, ako će ponoviti ili pokušati kazneno djelo kojim prijeti, ako će otežati dokazivanje utjecajem na svjedoke ili skrivanjem dokaza... Ako takvih osnova nema, ne može se odrediti istražni zatvor. Postojanje okolnosti za određivanje istražnog zatvora se mjesečno provjerava, ali može trajati najdulje do izvršnosti presude u tom predmetu.

Žrtva vjerojatno neće biti obaviještena o izlasku iz zatvora osobe koja je u zatvoru po drugoj osnovi, nažalost. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija