Jump to content

alimentacija


inesepic

Preporučene objave

Poštovani. Treba mi savjet za rastrzanoga prijatelja. Dakle on je državni službenik. Ima plaću 6900kn. Rastavljen je 6 godina.Alimentacija je dogovorena 1300kn mjesečno i uredno se skida sa plaće. Svojom voljom je plaćao malodobnom djetetu još  200kn tjedno plus šteka cigareta i odjeća po zahtjevu.To bi na mjesečnoj bazi izašlo i do 2000kn.povrh alimentacije. Nakon njegova ulaska u vanbračnu vezu sa drugom ženom,nastavio je djetetu koje ima 15god.i dalje davati ali ne više 2000kn nego 1400kn plus spomenutu automatsku alimentaciju,,što je više nego realno.U  međuvremenu,bivša supruga je u nekoliko navrata posuđivala novce od njega,za što on ima spremljene uplatnice a da mu isti iznos nije nikada vratila.Sada bivša supruga i dijete su počele prijetiti da on i dalje mora dijetetu davati,povrh alimentacije i spomenutih  2000tisuće kuna kao i prije i garderobu na  mjesečnoj bazi. Nakon njegova negodovanja,bivša supruga mu je rekla da će tražiti skrbništvo nad djetetom,...koje je sada zajedničko i da če mu onda putem suda ili centra za socijalno njenom tužbom država u slučaju njegovog gubitka zajedničkoga skrbništva uzimati oko 3000kn. Ona tvrdi da na to ima pravo. .On je momentalno u rascjepu mišljenja i nezna kako postupiti.Dali bivša supruga ima osnove za traženje potpunog skrbništva a ako ne što mu je za napraviti. Odnos sa dijetetom je uredan osim ako neda dijetetu određeni iznos koji dijete traži a premašuje alimentaciju,tada opet počnu prijetnje sa strane bivše supruge a automatski i dijeteta koje živi sa bivšom suprugom.Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , inesepic je napisao:

... Alimentacija je dogovorena 1300kn mjesečno i uredno se skida sa plaće. Svojom voljom je plaćao malodobnom djetetu još  200kn tjedno plus šteka cigareta i odjeća po zahtjevu.To bi na mjesečnoj bazi izašlo i do 2000kn.povrh alimentacije. 

Poštovana, sve što je otac davao djetetu (sinu) više od alimentacije utvrđene sudskom odlukom ili planom o rod. skrbi, tretira se kao dobrovoljni dar djetetu i ne ulazi u svotu alimentacije, dakle nije bio obvezan davati više od odlukom, određene svote.. 

prije 2 sati , inesepic je napisao:

.... bivša supruga je u nekoliko navrata posuđivala novce od njega,za što on ima spremljene uplatnice a da mu isti iznos nije nikada vratila... 

On može sudskim putem (tužiti je) tražiti povrat posuđenih joj novčanih sredstava kad već ima relevantne dokaze u vidu uplatnica...,no na istima bi bilo poželjno da stoji da se radi o posuđenim uplaćenim novčanim sredstvima ili na neki drugi način trebs dokazati da su sredstva navedena na uplatnici posuđena, tj. povratna... 

prije 2 sati , inesepic je napisao:

... Sada bivša supruga i dijete su počele prijetiti da on i dalje mora dijetetu davati,povrh alimentacije i spomenutih  2000tisuće kuna kao i prije i garderobu na  mjesečnoj bazi....

Ništa on ne mora davati više od sudski donešenom odlukom, kao što sam naprijed naveo, sve što  daje više od toga, tretira se dobrovoljnim darom djetetu.. 

prije 2 sati , inesepic je napisao:

... supruga mu je rekla da će tražiti skrbništvo nad djetetom,...koje je sada zajedničko i da če mu onda putem suda ili centra za socijalno njenom tužbom država u slučaju njegovog gubitka zajedničkoga skrbništva uzimati oko 3000kn. Ona tvrdi da na to ima pravo... Dali bivša supruga ima osnove za traženje potpunog skrbništva.... 

Ona nema na osnovu čega tražiti samostalno skrbništvo, tj. tražiti da se ocu oduzme skrbništvo za dijete, poglavito gledajući na ovo što dalje navodite:

prije 2 sati , inesepic je napisao:

... Odnos sa dijetetom je uredan..

Nebi bili osnovi (razlozi) za traženje potpuno oduzimanje skrbništva čak da uopće ne plaća alimentaciju (uzdržavanje) djetetu, jer za to trebaju postajati puno veći i ozbiljniji razlozi kao što su da se utvrdi da njegovo druženje sa djetetom (sinom) teško utječe na dijete i daljnji razvoj djeteta, grubo kršenje prava djeteta i nebriga za dijete dok se odvijaju druženja isl.,a ne plaćanje uzdržavanja (alimentacije) za dijete.. 

Doduše, ona može potraživati povišenje alimentacije (uzdržavanja) za dijete s obzirom na dob djeteta i njegove potrebe, ali zasigurno ne iznos koji navodite (3.000,00 kn), pa čak niti iznos koji je do sada davao djetetu, alimentacija plus dobrovoljni dar djetetu koji navodite da je davao van odluke..

 

Doduše,ovaj Vaš navod malo zbunjuje:

prije 3 sati , inesepic je napisao:

.. Alimentacija je dogovorena 1300kn... 

Da li je alimentacicija za dijete samo usmeno dogovorena ili ima neku pisanu odluku za istu, dakle da li je sastavljen plan o zajedničkoj skrbi nad mlt. djetetom ili je donesena sudska odluka? 

No ovaj daljnni navod govori da se alimentacija, ipak, uplaćuje na temelju nekog od pisanog dokumenta:

prije 3 sati , inesepic je napisao:

... uredno se skida sa plaće.. 

Jer da je samo usmeno dogovoreno uzdržavanje djeteta, trebalo bi pokrenuti postupak za donošenjem pisane odluke ili sačiniti plan o roditeljskoj skrbi, ali i ovaj gore navod kojeg sam citirao, a i činjenica da je rastavljen govori u prilog da je donesena pisana odluke o uzdržavanja sina, temeljem kojeg mu se to uzdržavanje i usteže od plaće.. 

Uglavnom, sve stoji kako sam u svom postu, prethodno, naveo.. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , inesepic je napisao:

Treba mi savjet za rastrzanoga prijatelja.

Neka nastavi plaćati iznos koji je kako navodite dogovoren. Ukoliko majka smatra da dijete ima pravo na viši iznos na ime uzdržavanja neka pokrene sudski postupak u kojemu će to biti utvrđeno i otac će plaćati po pravomoćnoj sudskoj odluci. Sve ostalo su prazne prijetnje i ucjene od strane majke, te manipuliranje s djetetom u svrhu stjecanja materijalne koristi. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija