Jump to content

Darovni ugovor


Fotona10

Preporučene objave

Poštovani,

Brat bi mi trebao darovati pola kuće i zemljišta koje smo dobili od tete nakon njene smrti, a nakon ugovora o doživotnom uzdržavanju. Gdje se podnosi darovni ugovor, kod javnog bilježnika ili je potrebno angažirati pravnika? Tko plaća porez, oboje ili samo ja jer dobivam nekretnine i koliko iznosi porez?  Pošto bi počela s uređivanjem kuće koja je sada zapuštena i nenastanjiva, a ako odluka o oporezivanju dođe kasnije kada bi recimo kuća bila sređena i veće vrijednosti, da li se može dokazivati i kako, u kom je stanju bila u trenutku darovanja? Da li postoji neki rok za podnošenje darovnog ugovora i da li se na neke stvari treba posebno paziti?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor se ovjerava kod JB.

Možete ga sami sačiniti prema primjeru u Predlošcima.

Porez plaća stjecatelj, tj.vi prema poreznoj stopi od 3% vrijednosti nekretnine.

Osnovica poreza na promet nekretnine je tržišna vrijednost nekretnine u trenutku nastanka porezne obveze, tj.u trenutku sklapanja ugovora ili drugoga pravnog posla kojim se stječe nekretnina.

Morali bi pripaziti na to da ako nema prave predaje u posjed, ugovor bi trebao biti solemniziran kod JB ili sačinjen u obliku JB akta. No kako navodite da bi krenuli sa radovima na nekretnini, prava predaja u posjed bi postojala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Molim pojašnjenje u vezi poreza.  Kako se određuje tržišna vrijednost nekretnine i u kojem roku ona mora biti procijenjena? Čula sam da porezno rješenje može stići i nakon više godina.

Da li netko izlazi na teren procijeniti kuću i zemljište? Recimo uredim kuću koja je sada u vrlo lošem stanju. Kako da dokažem da je nekretinina u trenutku sklapanja darovnog ugovora bila puno manje vrijednosti?  

Da li darovatelj, moj brat, mora platiti porez na dobit s obzirom da daruje-otuđuje svoj dio nekretnina prije isteka roka od 2 godine od stjecanja nekretnina? Napominjem da je prošla godina dana od stjecanja nekretnina nakon smrti tete. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što rekoh, utvrđuje se u trenutku nastanka porezne obveze. To znači da će PU utvrditi iznos osnovice i iznosa poreza na promet nekretnina za vrijeme kad je sačinjen ugovor pa makar privremeno porezno rješenje stiglo za par godina. Ono što sigurno neće napraviti je izići na teren. Pa ako smatrate da je nekretnina toliko neupotrebljiva i da je iznos poreza prevelik, moći ćete to osporavati dokazivanjem (slikama i sl.) u žalbi na rješenje.

Što se tiče poreza na dohodak (ne dobit), brat neće biti obveznik plaćanja istog ukoliko je njegovo stjecanje povezano s nasljeđivanjem ("stjecanje nekretnine nakon smrti tete") bez obzira što nije proteklo dvije godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Poštovani,

na web stranici Lider15 našao sam ovaj članak od Marije Zuber i rujna 2020. :

" Porezni obveznik koji proda ili na drugi način otuđi nekretninu prije proteka dvije godine računajući od dana nabave nekretnine obvezan je na ostvarenu zaradu platiti porez na dohodak od imovne prema stopi od 24 posto, uvećano za prirez. Rok od dvije godine računa se od datuma kad je prodavatelj stekao nekretninu. Zarada neće podlijegati oporezivanju iako nije prošlo dvije godine od stjecanja nekretnine ako je nekretnina služila za stanovanje poreznom obvezniku ili članovima njegove uže obitelji.

Članovima uže obitelji za ovu se svrhu smatraju supružnik, djeca i roditelji poreznog obveznika. Možebitna zarada neće se oporezivati ni u slučaju ako je otuđenje nekretnine izvršeno između bračnih drugova i srodnika u prvoj liniji, između razvedenih bračnih drugova uz uvjet da je u neposrednoj vezi s razvodom braka ili nasljeđivanjem nekretnine.

Drugi slučaj u kojemu porezni obveznik može upasti u 'porezne škare' je situacija ako u roku pet godina proda ili na drugi način otuđi više od tri istovrsne nekretnine. ....... Isto tako, kod otuđenja zemljišta, jednom nekretninom smatra se svako gradilište i svaka zemljišna čestica. "

 

Nisam našao da li braća (ne živimo u istom kućanstvu ) spadaju u srodnike u prvoj liniji, u citiranom  uvjetu da je u neposrednoj vezi sa nasljeđivanjem. Mi nekretnine nismo naslijedili nego dobili ugovorom o doživotnom uzdržavanju.

S obzirom da se radi o starini i nekoliko parcela poljoprivrednog zemljišta ( oranica,šuma), može li mi darovati više od 3 polovice parcela unutar 5 godina , a da ne plati porez na dohodak?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani,

 

Zanima me da li se u ugovoru o darivanju može staviti stavka kojom se može zaštititi da se onemogući gradnja na postojeće tj da osoba iznad nas širenjem stepenica ne zatvori dotok zraka za dva prozora ispod stepenica. ili treba druga vrsta ugovora.  Hvala na odgovoru.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija