Jump to content

Popravak štete počinjene kaznenim djelom


Alsch

Preporučene objave

Cijenjeni,

Ljubazno molim pravni savjet. 

Pravomoćnom presudom dosuđen mi je popravak štete počinjene produljenim kaznenim djelom prijevare. Optuženom je kazna zatvora preinačena u dvogodišnju ujetnu osudu uz obvezu naknade štete u roku godine i šest mjeseci. Optuženi živi i radi u Belgiji, ima primanja od 2.000 Eur, suvlasnik je stana od 90 m2 u kojem živi i ima nekretninu u Istri. Presuda je pravomoćna s 20.11.2020. Imovinskopravni zahtjev nisam podnjela budući je kazneni predmet vodilo ODO u Zagrebu.

Molim vaše mišljenje o načinu mog daljnjeg postupanja. Visina dosuđenene štete je 10.000 Kn, odnosno to je samo glavnica od 03.10.2017. Da li jednostavno čekati optuženog da u narednih 18 mjeseci ispuni svoju obezu, da li mu dostaviti svoj IBAN, da li postaviti sudu imovinskopravni zahtjev... Sada sam u mirovini pa su mi troškovi mogućeg postupanja vitalni. 

Zahvaljujem na pažnji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imovinskopravni zahtjev ste očigledno postavili, kad Vam je dosuđena obveza naknade štete, dakle, nema niti potrebe, a niti sad više možete postaviti imovinskopravni zahtjev. Možete samostalno pozvati okrivljenika da Vam naknadi štetu i obavijestiti ga na koji način to može učiniti, naravno, ako imate kontakt podatke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem Vam na odgovoru.

Imovinskopravni zahtjev nisam postavila znajući koliko je teško uopće prijevaru dokazati. Sud je na temelju čl.62, st.1, t. 1, izrekao posebnu obvezu nadoknade štete, no bez zakonskih zateznih kamata. Zato sam pitala o mogućnosti postavljanja zahtjeva naknadno, po pravomoćnoj presudi.

U svakom slučaju, postupit ću po Vašem savjetu, biti strplljiva i zahvalna na koliko-toliko pravednoj presudi.

Nakon isteka roka namirenja, ukoliko optuženi ne ispuni obvezu, a što je relno očekivati prema dosadašnjim iskustvima, ostaje mi još uvijek europski nalog za izvršenje neosporne tražbine?

Uz povelike troškove.

Hvala još jednom.

uređeno: od Alsch
pravopis
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija